Acasă ADMINISTRATIE Război Primărie-Prefectură la Arad, faza pe clădiri

Război Primărie-Prefectură la Arad, faza pe clădiri

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, că Prefectura vrea să preia “clădirea Primăriei oraşului, clădire-simbol a Aradului”.

Primarul a convocat conferinţa de presă urmare acţiunii în justiţie înaintată de Instituţia Prefectului, acţiune având ca obiect preluarea Palatului administrativ al municipiului şi trecerea lui în domeniul public al statului.

‘Suntem surprinşi de faptul că Guvernul s-a adresat instanţei cu intenţia de a transfera clădirea Primăriei municipiului Arad în domeniul public de interes naţional, întrucât această clădire aparţine municipiului Arad din anul 1875, când s-a dat în folosinţă, clădirea fiind dintotdeauna considerată de cetăţeni simbolul numărul 1 al oraşului. Mi se pare şocant să vii astăzi să ceri naţionalizarea acestei clădiri’, a declarat Falcă.

Viceprimarul Levente Bognar a susţinut că există documente care atestă faptul că imobilul este proprietatea municipiului Arad.

‘Ca subprefect al judeţului Arad, în perioada 1996-2000, am lucrat în baza Legii 213/1998, a proprietăţilor publice, act normativ care spunea clar care este proprietatea statului, care a judeţului şi care sunt proprietăţile autorităţilor locale. La poziţia 260 din Cartea Albă, din 19 septembrie 2002, se regăseşte Primăria municipiului Arad, anul dării în folosinţă, valoare şi proprietarul, municipiul Arad. Mai mult, în acea perioadă se vorbea despre posibilitatea ca Prefectura să revină în clădirea în care a funcţionat în perioada interbelică. Lucru care nu s-a întâmplat. Eu zic că trebuie să respectăm tradiţia, cetăţenii şi voinţa locală’, a spus Levente Bognar.

La rândul său, viceprimarul Călin Bibarţ a opinat că Aradul este una dintre puţinele prefecturi din România care nu recunosc o hotărâre de guvern dată în baza unei legi.

‘Nu încerci să iei proprietatea cuiva dându-l în judecată pe proprietar. Dacă doamna prefect şi specialiştii dânsei nu recunosc o hotărâre de guvern, să meargă la Guvern, dar în niciun caz să nu încerce să ia un bun al arădenilor. Sper că instanţa ne va face dreptate şi mă întreb dacă vreunul dintre iniţiatorii acestui proces va răspunde după ce acesta se va încheia’, a afirmat Călin Bibarţ.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a convocat pentru marţi Consiliul Local Municipal în “şedinţă convocată de îndată”, pentru a-i informa pe consilieri cu privire la această situaţie.

‘Voi informa marţi CLM şi de asemenea îi voi informa pe toţi cetăţenii municipiului Arad privitor la dorinţa Guvernului de a prelua această clădire în domeniul public al statului. Asta înseamnă că noi vom sta cel mult în chirie aici, dacă nu ni se va cere să ne mutăm, pentru ca simbolul numărul 1 al Aradului să aparţină de Bucureşti’, a mai spus edilul-şef.

Reacţia lui Gheorghe Falcă şi a celor doi viceprimari a venit ca urmare a faptului că luni Instituţia Prefectului – Judeţul Arad a anunţat că la data de 15 iunie a promovat o acţiune în justiţie având ca obiect constatarea dreptului de proprietate publică al statului român şi a dreptului de administrare al Prefecturii asupra Palatului administrativ al municipiului Arad, în care îşi desfăşoară activitatea cele două instituţii.

‘Intenţia noastră, a Instituţiei Prefectului – Judeţul Arad, este aceea de a clarifica situaţia dublei înregistrări a imobilului în care ne desfăşurăm activitatea atât noi, cât şi Primăria municipiului Arad, aceasta fiind singura cale prin care proprietatea Palatului administrativ se poate reglementa. La ora actuală, în baza Decretului-Lege nr. 30 din 1990, imobilul este proprietatea statului român, iar în baza H.G. nr. 976 din 2002, privind atestarea domeniului public al judeţului şi al municipiului Arad, acelaşi imobil este proprietatea municipiului Arad’, a precizat Florentina Horgea, prefectul judeţului Arad.

Sursa: Agerpres.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: