Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Regina Maria – icoană luminoasă

Regina Maria – icoană luminoasă

Biblioteca noastră a dedicat o activitate cultural-educativă specială personalității Reginei Maria a României, în continuarea manifestărilor ce au ca tematică Reginele României și care au început cu prezentarea Reginei Elisabeta – Carmen Sylva.

Manifestarea a avut loc la începutul lunii martie 2015, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, publicul fiind format în principal din elevi de la colegiile și liceele din Deva. A fost prezentată viața și activitatea îndrăgitei Regine Maria, cea care a marcat cu personalitatea ei peste o jumătate de secol de istorie românească.

Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea, la 29 octombrie 1875, a acestei regine care, alături de Regele Ferdinand, a jucat un rol covârșitor în făurirea României Mari. Descendentă a două importante dinastii europene – britanică și rusă –, Regina Maria a venit în România la 17 ani și a îndrăgit această țară, a  iubit-o profund și s-a dedicat trup și suflet binelui ei. Rolul ei în Primul Război Mondial, prezența ei încurajatoare alături de soldații români, apoi demersurile diplomatice pentru recunoașterea Unirii de către marile puteri au fost tot atâtea linii de forță în care Regina Maria s-a manifestat din plin.

De aceea, a binemeritat de la Țară, de aceea, pe Arcul de Triumf din București este menționat faptul că Unirea, „dreptatea pentru poporul român”, s-a făcut „prin sabia Regelui Ferdinand și gândul Reginei Maria”. Icoană luminoasă, așa a fost, pe bună dreptate, caracterizată Regina Maria de către oamenii politici cu care a fost contemporană. Rolul ei a fost extrem de important în politică, în viața socială și, cu deosebire, în încurajarea culturii, literaturii și artelor în perioada interbelică.

Ea însăși artistă, poetă, pictoriță, scriitoare, Regina Maria a fost preocupată de afirmarea culturii românești, a iubit arta și creația populară, a iubit legendele noastre, a iubit locurile și oamenii acestei țări.

Personalitatea Reginei Maria a început din nou să fie studiată și cercetată, după anii comunismului în care orice subiect legat de Casa Regală era pus la index. Există atâtea locuri în România și în alte țări care îi păstrează memoria, care poartă amprenta personalității sale fascinante: Pelișorul, Castelul Bran, Castelul de la Balcic. Au fost publicate memoriile și jurnalul Reginei Maria, s-au organizat și se organizează numeroase manifestări culturale menite să-i prezinte personalitatea, o personalitate de un patriotism exemplar, emoționant, un model mereu demn de urmat. Emblematice rămân cuvintele din testamentul Reginei Maria, cuvinte care impresionează și astăzi, la peste opt decenii de la scrierea lor: „Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.”

Manifestarea pe care Biblioteca a organizat-o a avut tocmai acest scop: să păstreze vie memoria acestei regine-efigie a istoriei noastre, cea care pentru români rămâne „icoană luminoasă”.

La finalul manifestării, elevilor li s-au adresat întrebări legate de prezentare, cele mai bune răspunsuri fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Autor: Sebastian Bara, manager al Bibliotecii Judetene ”Ovid Densusianu” Hunedoara- Deva

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: