Acasă SĂNĂTATEA TA Regionalizarea a ajuns şi la Ambulanţă. Proiectul este în dezbatere publică

Regionalizarea a ajuns şi la Ambulanţă. Proiectul este în dezbatere publică

Regionalizarea nu se discută ci se face. Cel puţin aşa par lucrurile văzute de la Bucureşti, după ce Executivul a decis să regionalizeze Finanţele şi, mai nou, Ambulanţa.

 

Toate cele  40 de servicii judetene de ambulanţă vor fi reorganizate în şapte servicii regionale se arată în proiectul de hotărâre de guvern lansat în dezbatere publică de către Ministerul Sănătăţii (MS). Nota de fundamentare a proiectului ridică problema neajunsurilor sistemului actual de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească, punând accent pe disfuncţionalităţile grave în acordarea de urgenţă a asistenţei medicale în zone apropiate – dar despărţite administrativ – din aceeaşi regiune.  În opinia iniţiatorilor proiectului, singura soluţie pentru rezolvarea acestor neajunsuri este gruparea serviciilor de ambulanţă pe regiuni.

Se vor înfiinţa aşadar Servicii Regionale de Ambulanţă, instituţii regionale cu personalitate juridică aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.  Pentru regiunea Vest, având competenţă asupra servicilor de ambulanţă din Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, va lua naştere Serviciul Regional de Ambulanţă Vest, cu sediul în Timişoara, el fiind creat prin reorganizarea Serviciului judeţean de ambulanţă Timis şi desfiinţarea serviciilor judeţene de ambulanţă din Arad, Hunedoara şii Caraş-Severin.

Proiectul prevede că serviciile regionale de ambulanţă pot interveni şi în afara graniţelor administrative, în zonele stabilite prin ordin al Ministrului Sănătăţii, pe principiul “celei mai apropiate resurse de caz”, precum şi în situaţii de urgenţă, la dispoziţia dispeceratului.

Un aspect important este cel referitor la personalul actual din cadrul serviciilor judeţene, dar si cel cu specialităţi medico-sanitare si auxiliar-sanitar, despre care se precizează că va fi preluat în totalitate de către noile strucuturi, cu aceleaşi drepturi salariale.  La rândul său, personalul tehnic, economic, informatic, administrativ şi de deservire va fi preluat cu respectarea normativului de personal în vigoare. Proiectul de hotărâre mai prevede şi că finanţarea serviciilor regionale de ambulanţă se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii., dar aceste servicii regionale pot fi finanţate şi prin venituri proprii, donaţii sau chiar sponsorozări.

Proiectul de hotărâre referitor la regionalizarea serviciului de Ambulanţă  se află în dezbatere publică până la 22 septembrie.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: