AcasăADMINISTRATIERegiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg

Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg

Primari, viceprimari, reprezentanți ai Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), ai societăţii civile, specialişti și, mai ales, reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) în frunte cu vicepremierul Liviu Dragnea au dezbătut astăzi la Timișoara subiectul regionalizării, a beneficiilor pentru regiunea noastră și, nu în ultimul rând a viitorului nume pe care regiunea îl va avea.

Sala Multifuncțională a Palatului Administrativ a fost astăzi, 7 iunie, gazda unei dezbateri organizate de către Ministerul Dezvoltării Regionale și a Administrației Publice pe tema procesului de regionalizare și descentralizare a țării. Deși participanții se așteptau să audă lucruri în plus față de cele vehiculate deja în presă, vicepremierul nu a venit cu noutăți majore, insistând asupra faptului că regionalizarea va aduce ca beneficii reducerea birocrației, asigurarea unui standard minim de trai decent în toate localitățile din România, înfiinţarea ghişeului unic, reducerea cheltuilelilor cu personalul, precum și scurtarea procedurilor de obţinere a finanţărilor, inclusiv a celor din fonduri europene. Banii colectați din impozitele locale și modul în care aceștia vor fi folosiți la nivel local a fost un subiect sensibil, pe care însă vicepremirul l-a ”driblat” elegant.

„O să modificăm sistemul fiscal în aşa fel încât să clarificăm fără niciun fel de echivoc bugetul local. Vor fi standarde de personal, iar banii de dezvoltare se vor acorda pe bază de proiecte. Şi o cotă din ei pe baza dezvoltării, adică zonele sărace vor primi mai mult”, a declarat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a mai spus că  județele nu vor dispărea din noua formă de organizare administrativ-teritorială a țării, iar consiliile județene vor fi și ele menținute. Vorbind despre momentul când se va produce regionalizarea României, Dragnea a reafirmat că data de  31 decembrie 2013 trebuie să aducă cu ea o Românie regionalizată, urmând ca efectele descentralizării administrativ-teritoriale să poată fi resimțite începând cu ianuarie 2014.

Dacă pentru viitoarea capitală a regiunii, se pare că nu există competitor real pentru municipiul Timișoara, în ceea ce privește numele viitoarei regiuni din care va face parte și județul Timiș, propunerile au fost numeroase. Astfel, pe lângă clasicul: „Regiunea Vest” participanții au avansat numele „Regiunea Banat” sau  chiar „Regiunea Timiş-Haţeg”.

2 COMENTARII

  1. Cum adica, Regiunea Timis-Hateg? Dar Aradul nu exista? Caras-Severinul este afara din zona? Ce e prostia asta „Regiunea Timis-Hateg”. Mai bine lasati Regiunea Vest, suna frumos, scurt si aduce spre Europa de Vest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc