Acasă STIRI HUNEDOARA Reîntoarcere în preistorie. Un parc arheologic neolitic va fi realizat la Turdaș

Reîntoarcere în preistorie. Un parc arheologic neolitic va fi realizat la Turdaș

Localitatea hunedoreană Turdaș ar putea deveni în scurt timp gazda unui parc arheologic unde va prinde viață o întreagă așezare neolitică. Așa numita cultură neolitică Vinča-Turdaş este cea care a aprins imaginația istoricilor, dar și a autorităților locale și județene, parcul urmând a deveni o atracție turistică unică în regiune.

În parcul arheologic, vizitatorii vor avea posibilitatea de a se plimba printr-un sat neolitic, cu bordeie –  locuinţe semi-îngropate realizate din lemn, paie și stuf – dotate cu tot ceea ce exista acum 7.000 de ani într-o astfel de locuință și având exact aspectul pe care istoricii și cercetătorii consideră că o astfel de așezare umană l-ar fi avut. Proiectul a fost inițiat de către Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva, alături de Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu și Primăria Turdaș.

Astăzi la sediul Primăriei Comunei Turdaş am avut o întâlnire legată de demararea proiectului ce vizează reconstituirea, pe baza descoperirilor arheologice, a unei aşezări din perioada neolitică, caracteristică culturii Vinča-Turdaş. A fost alături de noi domnul prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, dar și primarul comunei Turdaș, Remi Bocşeri. Am semnat un protocol prin intermediul căruia am stabilit pașii de urmat în acest proiect. Am decis ca documentarea și coordonarea științifică a proiectului să fie asigurate de domnul profesor Sabin Luca, urmând ca finanțarea proiectului să fie asigurată de către noi, a declarat Liliana Țolaș, managerul MCDR Deva.

Parcul se va întinde pe o suprafață de câteva hectare puse la dispoziție de către Primăria Turdaș și în cadrul său vor fi amenajate, într-o primă fază, 12 locuințe. Toate obiectele ce vor fi expuse în cadrul acestora vor fi originale sau replici ale obiectelor descoperite cu ocazia săpăturilor efectuate în timpul lucrărilor la autostrada A1. Odată semnat protocolul de colaborare, se deschide calea pentru proiectul propriu-zis, lucrările urmând a demara cel mai probabil în luna martie. Costul total al realizării acestui obiectiv va fi cunoscut după elaborarea studiului de fezabilitate, reprezentanții MCDR declarând că își doresc să atragă și o finanțare europeană pentru realizarea lui. Este sigur însă că, odată finalizat, parcul arheologic de la Turdaș va fi cu siguranță unul dintre obiectivele de interes pe harta județului Hunedoara.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Design în VEST – Cum să păstrezi aerul vintage al casei tale

Partea de vest a României este cunoscută pe lângă altele și pentru faptul că deține unele dintre cele mai vechi clădiri din...

Cele mai bune activități pentru copiii de 1 an, în casă și afară

Atingerea vârstei de 1 an reprezintă o etapă importantă în viața copilului și a părinților. Este perioada în care cel mic începe...

Vrei să ai mai multă grijă de tine? 5 aspecte de care trebuie să ții cont în fiecare zi

Să trăiești o viață sănătoasă nu înseamnă doar să fii atent la ce ai în farfurie sau exercițiile pe care le faci...

3 sfaturi pentru a-ți crea o baie uimitoare

Băile sunt, în general, mult mai mici decât, să zicem, o bucătărie, o cameră de zi sau un dormitor, ceea ce înseamnă...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: