AcasăSTIRICARAS-SEVERINReșițenii și-au testat gratuit glicemia cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului

Reșițenii și-au testat gratuit glicemia cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului

Câteva sute de reşiţeni s-au oprit, marţi, în faţa Palatului Cultural din municipiu, unde Clubul Lions Onix din Reşiţa a organizat un stand unde s-a putut testa glicemia trecătorilor şi unde celor interesaţi li s-a răspuns întrebărilor legate de diabet şi complicaţiile acestuia.

„Este o acţiune deosebit de importantă din punctul meu de vedere, pentru că venim în sprijinul populaţiei şi tragem un semnal de alarmă asupra gravităţii diabetului şi asupra gravităţii complicaţiilor acestei boli. Avem alături de noi doi medici diabetologi, dar şi eu, medic oftalmolog, deoarece, una din complicaţiile grave ale diabetului este retinopatia diabetică, o boală care, dacă nu este tratată, poate duce la orbire. Mă bucur de faptul că acţiunea a vut succes, iar acest lucru s-a putut observa prin numărul mare a celor care au dorit să se testeze”, a declarat preşedinta pe Zona 2 Vest, Felicia Quint.

Această zonă cuprinde cinci cluburi, în judeţele Caraş-Severin şi Timiş, toate având organizată o asemenea acţiune de testare a glicemiei, în perioada 10 – 14 noiembrie.

Timp de mai multe ore, echipa de medici a testat glicemia populaţiei interesate. Într-o oră şi jumătate, de exemplu, 15 persoane nu au ştiut că au diabet, având valori ce peste 160 mg/dl, iar cu acest prilej au fost programaţi la medicul diabetolog pentru un nou consult. Au fost, însă, şi persoane care au depăşit cu mult valorile normale ale glicemiei, una dintre ele având 460 mg/dl.

„Consider că este o acţiune favorabilă pacienţilor cu diabet, dar şi celorlalte persoane, pentru că doar testând glicemia, măcar o dată pe an, în special pentru persoanele de peste 45 de ani, se pot depista fazele precoce ale bolii. În acest fel nu se ajunge la complicaţii, având în vedere că diabetul reprezintă principala cauză de orbire, de amputaţie netraumatică şi principala cauză de dializă”, a afirmat medicul diabetolog Caius Diaconescu.

Din păcate, în fiecare an se înregistrează o creştere a numărului bolnavilor de diabet, atât în lume, cât şi în România. Această creştere este cauzată de stres, obezitate, sedentarism, dar şi de factorul genetic.

Manifestarea a fost organizată în preambulul zilei de 14 noiembrie, când se sărbătoreşte Ziua Mondială a Diabetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc