AcasăSTIRIRidzi îi cere lui Arafat să reanalizeze carantinarea zonală a municipiului Petroșani

Ridzi îi cere lui Arafat să reanalizeze carantinarea zonală a municipiului Petroșani

[ad_1]

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, îi cere șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, să reanalizeze carantina dispusă în localitate.

Edilul petroșănean invocă în scrisoarea deschisă adresată șefului DSU că măsura aplicată este una nedreaptă pentru cetățeni, șefii de la nivel județean dând dovadă de exces de zel.

Potrivit lui Ridzi, în alte localități din țară carantina nu s-a impus la o incidență de 6 la mia de locuitori. Mai mult, primarul spune că nu au existat măsuri ale autorităților județene care să vină în sprijinul celor derulate de administrația locală pentru prevenirea infectării cu virusul SARS CoV-2.  Carantina în Petroșani  fost dispusă de pe o zi pe alta, fără ca administrația locală să fie consultată așa cum se întâmplă în alte orașe

Citiți mai jos scrisoarea deschisă adresată șefului DSU, Raed Arafat, de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

Către Departamentul pentru Situații de Urgență

Domnului Raed Arafat

 

 

Domnule Raed Arafat,

 

Doresc să vă aduc la cunoștință situația deosebit de dificilă cu care se confruntă cei peste 40.000 de locuitori ai municipiului Petroșani, după instituirea măsurii de carantinare zonală, care a fost aplicată în data de 23 martie 2021, începând cu ora 8.00, înainte de publicarea ordinului în Monitorul Oficial (la ora 13.00).

Hotărârea de carantinare zonală a fost dispusă de DSU la propunerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara. Consider, însă, că această măsură, în forma în care a fost adoptată și conform modului în care a fost pusă în practică pentru localitatea noastră, este profund nedreaptă pentru cetățenii municipiului Petroșani, iar responsabilii de la nivel județean au dat dovadă de exces de zel și au acționat în mod discreționar.

Domnule Raed Arafat, vă rog să reanalizați decizia prin care în municipiul Petroșani a fost instituită carantina, din următoarele considerente:

– măsura carantinării a fost luată la o incidență de 6,01/ 1000 de locuitori, mult mai mică decât în alte localități din județ sau din țară care au fost carantinate la o incidență mult mai mare sau nu au fost carantinate deloc;

– carantinarea zonală a fost dispusă imediat după ce s-a atins pragul de 6 la mie și fără alte măsuri de prevenție consistente din partea instituțiilor abilitate de la nivel de județ, care să dubleze măsurile implementate de administrația publică locală în ultima perioadă;

– în ultimele zile, rata de infectare în municipiul Petroșani a rămas constantă, fără să se înregistreze o curbă ascendentă a acestei incidențe

– la Petroșani se testează mult mai mult decât în alte localități, aspect care poate fi verificat;

– măsurile dispuse pentru Petroșani au fost mult mai dure și mai restrictive decât în alte localități carantinate din țară, ceea ce afectează grav economia locală și așa colapsată de ultimul an de pandemie, într-o zonă greu încercată;

– măsura carantinării a fost dispusă în regim de maximă urgență, fără o informare prealabilă a populației cu privire la restricțiile impuse, fără o consultare a administrației publice locale și fără o creștere alarmantă a ratei de infectare de pe o zi pe alta.

– consider că, dincolo de măsurile restrictive impuse, ar trebui suplimentate dozele de vaccin anti – COVID – 19 în localitățile cu incidență mare a cazurilor, așa cum este municipiul Petroșani, unde sunt peste 1.300 de persoane pe o singură listă de așteptare, iar vaccinul reprezintă una dintre măsurile eficiente de limitare a răspândirii viruslui SARS – CoV -2.

Pentru considerentele enunțate anterior, dublate și de realitățile socio – economice ale zonei, vă rog, domnule Raed Arafat, să dispuneți reanalizarea cu maximă celeritate a situației de la Petroșani și a măsurii de carantinare zonală. Precizez încă o dată că nu sunt împotriva carantinei zonale, ca măsură de protecție sanitară, însă nu așa cum a fost dispusă pentru localitatea noastră.

În plus, la discuțiile pe care Prim Ministrul Florin Cîțu le-a avut, marți, cu membrii Asociației Municipiilor din România, Premierul a avut o atitudine extrem de echilibrată, spunând că, pe de o parte, e nevoie de protejarea sănătății populației, dar pe de altă parte, de menținerea economiei deschise. Carantina a rămas ca o soluție extremă, de evitat, ca ultimă soluție, iar accentul să fie pus pe măsuri alternative la carantină, atât în București, cât și în țară.

Vă rog, așadar, să ne sprijiniți, domnule Arafat, reanalizând decizia carantinării municipiului Petroșani și să dispuneți măsuri mai blânde, mai ușor de suportat de către populație, ca în celelalte localități din țară, cu incidență similară nouă sau chiar mai mare.

Îmi exprim speranța unui răspuns favorabil din partea dumneavoastră, pe care îl așteaptă toți cei peste 40.000 de locuitori ai municipiului Petroșani.

 

Cu deosebită stimă,

 

Tiberiu Iacob – Ridzi

Primarul Municipiului Petroșani

[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc