Acasă ADVERTORIAL România este clasată pe ultimul loc la reciclarea deșeurilor în UE. Din...

România este clasată pe ultimul loc la reciclarea deșeurilor în UE. Din 2020, riscăm amenzi de 200.000 euro pe zi!

    Din 2020, România trebuie să ajungă la o rată de reciclare de minimum 50%. Imposibil, în acest moment, însă Curtea de Justiție a Uniunii Europene ne avertizează că altfel va trebui să plătim penalități de 200.000 euro pentru fiecare zi în care nu vom respecta directiva. Atenție, suma va fi adunată de la noi, cetățenii!

      În prezent, producem 5,8 milioane de tone de deșeuri anual și reciclăm doar 14%, cu numai un procent în plus față de anul 2010. Din totalul de deșeuri, doar Capitala este responsabilă pentru peste 700.000 de tone pe an, cu o medie de 375 kg pe cap de locuitor.

  Cum îi motivăm pe cei din jur să recicleze mai mult?

Petrecem mai bine de opt ore din zi la birou, timp în care adunăm multe deșeuri. Așadar, dacă dețineți o companie și vreți să fiți un director responsabil, ajutați-vă angajații să recicleze.

·        În primă fază, gândiți-vă ce tipuri de deșeuri produce compania dumneavoastră: hârtie, carton, sticlă, plastic, electrice sau resturi de mâncare. Ulterior, căutați o firmă care să vină săptămânal să preia gunoiul. Atenție, sunt și orașe în care un astfel de serviciu poate fi gratuit, recomandat este să cereți mai multe oferte pe internet. În cazul unei companii mici, vă puteți limita la coșurile de gunoi care sunt deja amplasate în anumite zone. Platforma națională, „Harta reciclării”,  vă vine în ajutor, în secțiunea „Harta” veți putea localiza cel mai apropiat punct de depozitare a materialelor reciclabile.  

·        Pentru un succes garantat, specialiștii vă recomandă să achiziționați coșuri de reciclare adecvate pentru colectarea selectivă. Cu cât procesul necesită mai puțin efort, cu atât și angajații vor respecta noile reguli mai ușor.

De exemplu: pentru o firmă care are în medie 20 de angajați elementele obligatorii de colectare ar fi:

      – Câte un coș pentru aruncarea hârtiei la fiecare birou;

      – Două coșuri amplasate la comun pentru resturile de mâncare;

      – Două coșuri pentru colectarea plasticului de la sticlele de apă și suc plus diferite ambalaje;

      – Altele coșuri în funcție de necesitatea angajaților.

·        Informează-ți angajații în permanență. Deși nu există o rețetă de succes în acest sens, cei care au implementat astfel de recipiente în propria compania au mărturisit că a fost necesară o abordare serioasă încă dinainte. Un e-mail prin care să anunți nu va fi niciodată suficient. De asemenea, tot ei vă recomandă să nu vă descurajați dacă inițial proiectul nu va da roade. Pentru a vă asigura că prezentați informația într-un mod suficient de clar, folosiți codul de culori standardizat: VERDE – STICLĂ, GALBEN – PLASTIC/METAL, ALBASTRU – HÂRTIE/CARTON. 

Un angajat care vă recicla la locul de muncă, cu siguranță va recicla și acasă. Iar astfel, îi va încuraja și pe restul membrilor care fac parte din familie să îi urmeze exemplul. Atenție! Știați că o tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 15 arbori maturi, 9 barili de petrol, 2.500 de litri de apă și 2,3 metri cubi de spațiu la groapa de gunoi? Fii responsabil și ajută-i și pe cei din jur să acționeze pentru protejarea mediului înconjurător!

Sursă foto: Shutterstock.com 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să obții un look de film noir? 4 sfaturi pentru bărbații care preferă stilul clasic

Film noir este un termen cinematografic, care descrie filmele polițiste hollywoodiene clasice. Acesta a devenit un reper cunoscut nu doar în acest...

Pleci la munte? Află 4 lucruri de care trebuie să ții cont pentru o escapadă montană perfectă!

Zona montană este perfectă pentru o ieșire din oraș și pentru o gură de aer curat. Muntele este extrem de benefic pentru...

4 AVANTAJE și 4 DEZAVANTAJE pe care le are INTERNETUL în societatea contemporană

Odată cu apariția internetului, lucrurile au început să devină mai ușoare, mai dezvoltate și mai moderne. Procesele de comunicare, cele de plată,...

Totul despre PC-uri: Iată în ce mituri despre calculatoare nu mai trebuie să creadă persoanele din Vest în anul 2020!

Unii oameni au tendința de a crede tot ce aud, fără a se interesa dacă informațiile primite sunt corecte sau nu. Din...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: