Acasă STIRI România primește 14 milioane de euro de la Comisia Europenă, sprijin financiar...

România primește 14 milioane de euro de la Comisia Europenă, sprijin financiar pentru măsurile împotriva Covid-19

[ad_1]

Polițiștii din Bacău și cei din Onești aveau toate motivele să intervină în forță în apartamentul unde Gheorghe Moroșan ținea ostatici și apoi a ucis doi bărbați, arată raportul IGPR, în care se precizează și că datele au fost raportate eronat și târziu.

Șefii Poliției Române au făcut public raportul privind ancheta pe care o fac la nivelul Poliției Bacău după crimele din Onești, unde un bărbat a sechestrat și ucis alți doi bărbați.

„Polițiștii din Bacău nu au documentat corespunzător autorul cu privire la existența antecedentelor, a dosarelor penale întocmite pe numele acestuia și nici la amenințările transmise anterior comiterii faptei. Din verificările efectuate a reieșit faptul că modul de relaționare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos, întrucât informațiile pe care le avea coordonatorul acțiunii nu au ajuns și la șeful echipei de intervenție sau la negociator. Respectiv, negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112 și astfel nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta”, spun cei de la IGPR.

Din rapoartele polițiștilor care au intervenit la fața locului a rezultat clar că aceștia cunoșteau că Moroșan este periculos și că cei doi bărbați luați ostatici erau într-un real pericol.

CAZUL ONEȘTI: Una dintre victime a fost atinsă de două gloanțe de cauciuc trase de polițiști. Ministrul de Interne confirmă

Raportul IGPR arată că polițiștii de la fața locului puteau sesiza pericolul iminent, pentru că au văzut victimele legate cu mâinile la spate, iar autorul amenințase în repetate rânduri că îi va ucide.

„E lesne de înțeles că polițiștii din Bacău aveau toate indiciile necesare unei intervenții în forță în acest caz”, spun șefii IGPR.

Mai mult, raportul IGPR după control aduce acuzații grave șefilo Poliției Județene Bacău și a Poliției municipiului Onești.

Astfel, despre adjunctul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău, care se afla la conducerea Inspectoratului, raportul IGPR arată că „deși avea toate datele necesare pentru evaluarea gravității situației de risc nu s-a deplasat la fața locului în vederea coordonării acțiunii. A ajuns acolo în jurul orelor 17.50”.

În plus, polițiștii din Bacău nu au impus măsuri de limitare și protecție a zonei de acțiune, ceea ce a permis unor terțe persoane să pătrundă și să se apropie de locul desfășurării intervenției.

De asemenea, raportul mai arată că cei de la Bacău nu au evaluat în mod corespunzător situația de risc, ceea ce a prejudiciat coordonarea acțiunii. Și raportarea către IGPR s-a făcut cu o întârziere de aproape 6 ore, iar datele transmise erau false.

„În ceea ce privește raportarea evenimentului din 1 martie s-a constatat că la nivelul IPJ Bacău și a Poliției Municipiului Onești nu au fost respectate prevederile ordinului care reglementează raportarea și monitorizarea evenimentelor și aspectelor de interes operativ.

Raportarea în scris către IGPR a fost efectuată la ora 19.03, iar conform procedurilor legale în vigoare ar fi trebuit efectuată în maxim 2 ore de la sesizare, adică 13.47. Datele transmise către IGPR au fost incomplete, eronate și transmise cu întârziere. Ceea ce s-a transmis de la nivelul IPJ Bacău către IGPR a fost că un bărbat în vârstă de peste 60 de ani, fără antecedente penale și fără probleme psihice amenință 2 persoane.

Având în vedere litigiul cu privire la pierderea la începutul acestui an al apartamentului. Din verificările efectuate a reieșit că autorul are antecedente penale, inclusiv cu violențe, apartamentul l-a pierdut în urmă cu 10 ani, iar de atunci și până acum a depus multiple petiții care nu au fost tratate cu seriozitate de către polițiști din Bacău și nu au fost luate măsuri preventive în urma amenințărilor transmise de bărbat în cadrul acestor petiții”, mai spun șefii Poliției Române.

Citește și: VIDEO: Primele informații legate de luarea de ostatici, transformată în dublă crimă, din Onești. ”Filmul” evenimentelor

De asemenea, din verificările făcute de IGPR în cadrul controlului, a reieșit că pe numele lui Gheorghe Moroșan au fost întocmite, de-a lungul timpului, mai multe dosare penale pentru fapte comise cu violență, unul dintre acestea chiar în cursul acestui an.

„Din analiza petițiilor și a celorlalte materiale de verificare se evidențiază faptul că încă de anul trecut, la nivelul IPJ Bacău existau suficiente elemente care să confirme existența unui potențial risc privind amenințări repetate de autor, care impuneau adoptarea unor măsuri de prevenire a unor evenimente negative. Totodată, nu au raportat în dinamică datele obținute pe parcursul zilei cu privire la autor și la pericolul pe care îl reprezenta acesta, iar două vieți nevinovate au fost pierdute”, mai arată raportul.

În plus, datele transmise de la nivelul IPJ Bacău către IGPR au fost că situația este stabilă și se gestionează corespunzător, fără a se spune că autorul a făcut mai multe apeluri la 112.

Reamintim, doi muncitori care renovau un apartament în Oneşti, judeţul Bacău, au fost omorâţi de fostul proprietar, un bărbat în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat.
Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartamentul unde agresorul îi ținea pe cei doi bărbaţi ostatici, după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat.

Acesta i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, unul dintre ei murind pe loc şi altul la spitalul din Oneşti.

În urma intervenției poliției, agresorul a ajuns şi el la spital cu multiple plăgi împuşcate în mâini, picioare și abdomen.

Sursa: Mediafax[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 aspecte la care să fii atent pentru a alege geaca de iarnă potrivită

Sezonul rece are farmecul său, însă temperaturile scăzute pot crea multe neplăceri. Îmbrăcămintea necesită multă atenție pe timpul iernii. Ai nevoie de...

Vrei să îți renovezi casa? Iată cele mai inspirate idei pentru amenajări interioare de calitate!

Exista anumite momente in care te gandesti ca aspectul casei tale nu te mai multumeste? Daca ai raspuns afirmativ la aceasta intrebare,...

Ești bunică pentru prima oară? Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru bebelușul din familia ta

Venirea pe lume a primului nepot din familie este întotdeauna un moment emoționant și de referință pentru întreaga familie. Toată lumea își...

Ce înseamnă o casă sigură și ce poți face pentru a fi mereu în siguranță la tine acasă

 O casă pe pământ, o vilă sau chiar şi un apartament trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi sigure, atât în...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: