Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS România, ţara celor 80 de milioane

România, ţara celor 80 de milioane

Nu vă speriaţi.România nu are 80 de milioane de locuitori.Asta ar mai lipsi,după ce mulţi de-abia o duc de pe o zi pe alta.România este ţara care poate hrăni 80 de milioane de oameni. Asta se va întâmpla doar dacă agricultura va fi aşezată la locul meritat.Căci la urma urmelor toţi trebuie să ne hrănim.

De aceea agricultura trebuie să devină o prioritate a politicii româneşti,să nu rămână doar o acţiune declarativă,folosită adesea la nevoie.

Desigur sunt multe priorităţi.Şi sănătatea,şi învăţământul,şi cultura…şi…şi..Toate sunt importante.Atunci însă când ai bani puţini te gândeşti să-i împarţi acolo unde e mai important,unde „arde”.

Nu credeţi că, într-un târziu ar trebui creată o strategie naţională pentru agricultură? Şi care să şi fie aplicată?

Banii investiţi în producerea hranei s-ar regăsi în copii, tineri şi maturi sănătoşi. Oricare naţiune îşi doreşte oameni sănătoşi,educaţi,cultivaţi.

De la acest adevăr trebuie pornit atunci când se face analiza priorităţilor şi trebuie să se stabilească dacă agricultura trebuie să fie,sau măcar să devină repede o prioritate.

S-a dovedit că banii investiţi în agricultură se întorc în „cămara”, numită produsul intern brut,nu se risipesc.

Că România poate hrăni 80 de milioane de oameni o spun  şi specialiştii străini,de peste mări şi ţări.Au spus-o şi ai noştri, că slavă Domnului mai există încă specialişti de renume.Dar ce folos, din păcate nu au fost luaţi în seamă.

România continuă să rămână şi în agricultură ţara contrastelor.Puţină lume ştie că România deţine cea mai mare exploataţie din Europa,dar în acelaşi timp este ţara din Uniunea Europeană cu cele mai divizate exploataţii !

Câţi ştiu că ţara noastră are 4 milioane de mici fermieri care nu produc şomaj?Muncesc din greu să supravieţuiască dar nu întind mâna la bugetul de asigurări sociale.

Iată de ce aceşti oameni trebuie respectaţi,la fel ca şi cei care produc hrană din fermele mijlocii şi mari.Cei la care ar trebui să se gândească cineva,deoarece şi agricultorii noştri trebuie să beneficieze de acele drepturi ca şi confraţii mai bogaţi din Europa.Care au dreptul la asigurări sociale şi de sănătate,concedii şi pensii.Şi care primesc  subvenţii de 500 de euro la hectar,nu de 200 ca la noi.

Ce-i de făcut? Multe,la care ar trebui să se gândească cei puşi să diriguiască aceste treburi.

Nu poţi hrăni 80 de milioane de oameni lucrând cu sapa,arând cu vaca şi asinul,pe câţiva ari şi cum o da Domnul.Care E milostiv şi dă de cele mai multe ori.Dar care ne şi mai „ceartă” câteodată, trimiţând câte o secetă ca cea de anul trecut,de se uită lumea lung la hambare şi la preţurile din galantare.În asemenea cazuri se iscă brusc o animaţie în zona strategiilor antisecetă,care strategie e apoi uitată parcă, după prima ploaie.

Şi atunci ce-i de făcut?

Cei  80 de milioane pot fi hrăniţi de o agricultură modernă şi competitivă,care să producă îndestul şi ieftin pentru oamenii ţării şi s-aducă bani mulţi din export.La această agricultură se ajunge cu finanţare,cu investiţii,cu irigaţii şi mecanizare,cu oameni instruiţi.

Totuşi când va deveni România ţara celor „80 de milioane”?

Poate răspunde cineva ?

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: