Acasă STIRI S-a stins din viață preotul Eugen Goia, personalitate aparte a culturii și...

S-a stins din viață preotul Eugen Goia, personalitate aparte a culturii și ortodoxiei din Câmpeni și Țara Moților

[ad_1]

Preotul Eugen Goia din Câmpeni, o personalitate aparte a culturii și ortodoxiei din Țara Moților, s-a stins din viață. Cu vocație și admirabil devotament, părintele Eugen a slujit Biserica Ortodoxă, cultura și istoria Țării Moților. A promovat în cărți și în numeroase articole marile personalități din Munții Apuseni.

Părintele Eugen Goia s-a născut din pământul sfânt al Munţilor Apuseni, în oraşul Câmpeni, inima Ţării Moţilor, la 26 Aprilie 1940, fiul a doi părinţi vrednici, Irimie şi Elena. A învățat carte în oraşul natal, iar mai apoi a urmat Seminarul Teologic din Cluj-Napoca şi Institutul Teologic din Sibiu, fiind licenţiat în Teologie.

Potrivit dacoromania-alba.ro, părintele Eugen Goia a fost hirotonit ca preot în anul 1965 în Parohia Sălciua de Sus din Alba, de către I.P.S. Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului. În Parohia Sălciua de Sus cu oameni harnici şi de omenie, credincioşi devotaţi ai bisericii ortodoxe, a desfăşurat o bogată şi rodnică activitate pastorală şi culturală, reuşind pictarea bisericii parohiale, care a fost sfinţită de către I.P.S. Nicolae Mladin, Mitropolitul Ardealului, în anul 1971.

În anul 1972 s-a transferat la cerere în Parohia Sohodol, unde a păstorit cu vrednicie până în anul 2001, când, din motive de sănătate, şi-a cerut pensionarea.

În aceste două parohii din Ţara Moţilor a desfăşurat o activitate pastorală şi culturală vie, oficiind sfintele slujbe cu har şi cu credinţă în Dumnezeu, restaurează bisericile şi le înzestrează cu obiecte cultice. Din dragoste şi din respect pentru înaintaşi, ridică trei monumente în cinstea eroilor căzuţi pentru apărarea gliei străbune.

În peisajul cultural al Ţării Moţilor, părintele Eugen Goia s-a distins printr-o susţinută activitate culturală. A scris importante articole teologice şi laice, articole de cultură, istorie, etnografie, recenzii. În scrierile sale pot fi găsite chipuri vii şi curate de slujitori de altădată ai sfintelor altare din Ţara Moţilor.

Poetul Ion Mărgineanu scria: „Prin cărţile sale, Părintele Eugen Goia aduce mari şi nepreţuite foloase vieţii oamenilor, Bisericii pe care o slujeşte, Patriei de care suntem datori să lucrăm cu tot ce avem mai nobil, mai puternic şi mai bun în noi”.

Poetul moţilor, Nicolae Nicoară – Horia, scria referitor la volumele publicate de Părintele Eugen Goia următoarele: „Vă sărut mâna îndreptăţită, mâna care a scris aceste cuvinte în clipe de nesomn şi de veghe, dăruindu-ne aceste cărţi de învăţătură, care vor fi mereu la îndemâna acelora ce vor avea răbdarea şi înţelepciunea să citească Istoria acestui neam”.

Merită să menționăm titlurile volumelor publicate de părintele Eugen Goia:

1. Ţara Moţilor- vatră de istorie şi spiritualitate românească,

2. Cuvânt şi suflet românesc,

3. Memoria pământului românesc,

4. Mănăstiri şi duhovnici din Ţara Moţilor,

5. Biografii luminoase cu preoţi de altădată în Ţara Moţilor

Părintele Eugen Goia a fost un izvor de înțelepciune și lumină, un om smerit al bucuriei!

Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 [ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 4 meserii potrivite pentru femeile prezentabile

Joburile pentru femei pot fi impartite in mai multe categorii. Astfel, exista cateva meserii care sunt ideale pentru femeile prezentabile, cu un...

Cum poți arăta fabulos toamna. 3 trucuri pe care le folosesc specialiștii pentru ținute senzaționale

Toamna a venit, iar temperaturile de vară au fost înlocuite cu unele mult mai scăzute, puloverele, jachetele sau pardesiile făcându-și loc rapid...

Vrei să-ți pregătești mașina pentru iarnă? Iată 6 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci înainte de prima ninsoare

Să petreci timp asigurându-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă nu numai că te poate ajuta să previi o avarie sau...

Vrei să îți menții angajații fericiți și motivați? Află cum să organizezi un teambuilding de succes!

Dacă și tu ești antreprenor, atunci probabil că știi deja cât de importantă este echipa pe care ți-o formezi și care va...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: