AcasăADMINISTRATIESălciile suedeze protejează drumurile arădene

Sălciile suedeze protejează drumurile arădene

Județul Arad este pionier în țara noastră în ceea ce privește soluțiile pentru protejarea drumurilor expuse pe timp de iarnă viscolului. Adevărate perdele de sălcii energetice suedeze vor fi plan­tate pe marginea drumurilor din judeţ, iar pe tronosonul Semlac- Şeitin-Nădlac operațiune de plantare este în plină desfășurare.

Președintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, anunța încă din primăvară că se intenționează finanțarea unei astfel de soluții care să protejeze pe timp de iarnă cele mai expuse drumuri de pe teritoriul județului. Soluția, deși scumpă inițial, este însă viabil economică prin faptul că salcia energetică are un ritm de creștere foarte mare, iar lemnul – cu o putere calorică ridicată – se poate valorifica prin transormarea în peleți.

Pentru că, în judeţul nostru sunt anumite drumuri, mai ales în zona de câmpie, care pe timpul iernii sunt afectate, îndeosebi atunci când ninsorile sunt viscolite, se crează dificultăţi în trafic şi este nevoie de timp pentru deszăpezire, am luat decizia de a planta sălcii – perdele de protecţie. Am găsit o soluţie eficientă pentru Consiliul Judeţean, şi anume sălcii energetice, ceea ce înseamnă că le putem valorifica începând din cel de al doilea an şi implicit putem recupera investiţia. În această perioadă, plantăm sălcii energetice pe 20 de kilometri de drum, între localităţile Semlac, Şeitin şi Nădlac. Este, putem spune, un prim experiment pe care îl realizăm cu scopul de protecţie a drumurilor şi totodată menţionez că, toţi banii pentru realizarea acestui proiect provin din fondurile Consiliului Judeţean, valoarea fiind de 500.000 de lei”, a declarat Nicolae Ioţcu

Specia de salcie aleasă de către arădeni este cea suedeză, extrem de rezistentă și care are un ritm de creștere de circa 3 cm pe zi. În doi ani de zile, lăstarii ajung la şapte metri înălţime. Investiția la hectar nu depașește 2.000 de euro, iar  odata sădiți, butașii de salcie produc toată viața.

Iernile trecute, pe toată partea de câmpie am avut probleme cu menţinerea drumurilor în stare bună, pe perioada de iarnă. Astfel, ne-am gândit ca în aceste zone să amenajăm «perdele de protecţie» a drumurilor, adică să fie plantate sălcii energetice. În acest fel, drumurile nu vor mai fi la fel de afectate de ninsori şi viscol şi astfel, Consiliul Judeţean va avea cheltuieli reduse cu lucrările de deszăpezire“, explică și Cristian Drăgan, administrator la Consiliului Judeţean Arad.

Ninsorile abundente şi viscolul au ridicat mult cheltuielile din ultimii ani cu deszăpezirea drumurilor în județul Arad, așa că plantarea de sălcii pe post de perdele de protecție pare a fi soluția cea mai bună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc