AcasăSTIRISalvador Dali – Jurnalul unui geniu

Salvador Dali – Jurnalul unui geniu

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 8 mai 2014, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o activitate culturală sub genericul „Salvador Dali – Jurnalul unui geniu”.

Activitatea face parte din suita de manifestări pe care Biblioteca Județeană le organizează lunar și al cărui publicul-țintă îl constituie în principal elevii de la colegiile și liceele din Deva. Prin acest gen de activități încercăm să oferim tinerilor informații cu o arie tematică diversă, din varii domenii de interes, menite să le îmbogățească cultura generală.

Personalitatea lui Salvator Dali va fi evocată cu prilejul împlinirii a 110 ani de la nașterea acestuia, la 11 mai 1904.

Unul dintre cei mai fascinanți reprezentanți ai curentului suprarealist, pictorul Salvador Dali a fost o personalitate care a marcat puternic arta secolului XX. Pânzele lui, care sfidează logica, care aduc lumea viselor și a fantasmelor în atenția privitorului, au produs o puternică impresie și, fie că au fost acceptate, fie că au fost respinse, impactul lor a fost și este de netăgăduit. Ceasornicele care se preling, simbolul oului primordial, peisajele halucinante, elefanți cu picioare de trestie, silueta spiritualizată a lui Don Quijote și multe alte imagini, toate au devenit deja imagini-simbol ale creației acestui pictor de incontestabilă originalitate, unic în întreaga istorie a picturii.

De altfel, genericul manifestării noastre preia titlul celebrului său jurnal, ce acoperă perioada 1952-1963, jurnal care face cunoscute gândurile, frământările, pasiunile unui creator marcat de duhul geniului. Pentru noi, românii, poate e mai ușor de pătruns sensul creației lui Salvador Dali, dat fiind că în România își au originea scriitori ca Tristan Tzara, Urmuz, Eugen Ionescu, promotori ai literaturii suprarealiste.

Viața și creația lui Salvador Dali vor fi făcute cunoscute printr-o prezentare la finalul căreia, ca de obicei, vor fi adresate întrebări iar răspunsurile corecte vor fi răsplătite cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc