Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Salvador Dali sau geniul în stare nativă

Salvador Dali sau geniul în stare nativă

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 8 mai 2014, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o activitate culturală sub genericul „Salvador Dali – Jurnalul unui geniu”.

Activitatea s-a înscris în suita de manifestări pe care Biblioteca Județeană le organizează lunar și la care publicul-țintă îl constituie în principal elevii de la colegiile și liceele din Deva. Prin acest gen de activități încercăm să oferim tinerilor informații cu o arie tematică diversă, din domenii de interes variate, menite să le îmbogățească cultura generală.

Personalitatea lui Salvador Dali a fost evocată cu prilejul împlinirii a 110 ani de la nașterea acestuia, la 11 mai 1904. Viața și creația lui Salvador Dali au fost făcute cunoscute printr-o prezentare atractivă și realizată cu o bogată documentare.

Unul dintre cei mai fascinanți reprezentanți ai curentului suprarealist, pictorul Salvador Dali a fost o personalitate care a marcat profund arta secolului XX. Pânzele lui, care sfidează logica, care aduc lumea viselor și a fantasmelor în atenția privitorului, au produs o puternică impresie și, fie că au fost acceptate, fie că au fost respinse, impactul lor a fost și este incontestabil. Ceasornicele care se preling, simbolul oului primordial, peisajele halucinante, elefanți cu picioare de trestie, girafa în flăcări, Venus din Milo cu sertare, silueta spiritualizată a lui Don Quijote și multe alte imagini, toate au devenit deja imagini-simbol ale creației acestui pictor de incontestabilă originalitate, unic în întreaga istorie a picturii. De altfel, genericul manifestării noastre a preluat titlul celebrului său jurnal, ce acoperă perioada 1952-1963, jurnal care face cunoscute gândurile, frământările, pasiunile unui creator marcat de duhul geniului. Pentru noi, românii, poate e mai ușor de pătruns sensul creației lui Salvador Dali, dat fiind că în România își au originea scriitori ca Tristan Tzara, Urmuz, Eugen Ionesco, promotori ai literaturii suprarealiste.

Dar Salvador Dali nu a fost doar pictor, ci el s-a manifestat cu talent și în alte arte, cum ar fi cinematograful, scurtmetrajul Câinele andaluz, realizat în 1929 împreună cu Luis Buñuel, fiind o peliculă de referință în istoria celei de-a șaptea arte.

Personalitate de o complexitate ieșită din comun, cu o imaginație creatoare impresionantă, care a șocat spiritele conformiste, Salvador Dali a rămas un nume de rezonanță în istoria artei universale. Prezentarea făcută în fața elevilor nu a putut, desigur, să epuizeze toate fațetele unei creații uluitoare, care face apel la inteligență și cultură, nu a putut să pună în lumină întreaga gamă de semnificații ale operei lui Dali.

Pentru a-i cunoaște mai bine viața și creația, pentru a descifra abc-ul creației sale, tinerii au fost invitați să treacă pragul bibliotecii noastre și să consulte numeroasele albume de artă și exegezele dedicate marelui artist catalan. Răsfoirea unui album dedicat lui Salvador Dali va familiariza pe oricine cu lumea de vis a pictorului, va oferi informații valoroase despre stilul original și unic al marelui artist. Prezentarea la care au asistat elevii nu a fost decât un prim prilej de a li se deschide apetitul pentru creația lui Dali pe care, treptat, o vor înțelege și, poate, o vor îndrăgi. La finalul prezentării, ca de obicei, au fost adresate întrebări despre viața și creația lui Salvador Dali, iar elevii care au dat răspunsuri corecte au fost răsplătiți cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: