Acasă STIRI BIHOR Sărbătoare la slovacii bihoreni din Șinteu; participă și fostul președinte al Slovaciei

Sărbătoare la slovacii bihoreni din Șinteu; participă și fostul președinte al Slovaciei

Astăzi, 14 octombrie, localnicii din Șinteu se pregătesc cu mic cu mare să ia parte la cea de-a 19-a ediție a ”Sărbătorii Cartofului”. La festivități este așteptată și o delegație din Slovacia, în frunte cu fostul președinte al țării, Ivan Gasparovici.

Cu o suprafaţă de circa 48 km pătraţi, comuna bihoreană Şinteu este una dintre cele mai mari din judeţ. Aici trăiesc peste 1000 de etnici slovaci, fiind unica localitate din ţară cu cetăţeni de etnie slovacă în proporţie de 99,99%. Potrivit preşedintelui Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), Adrian Merka, Sărbătoarea Cartofului este o manifestare de tradiţie a locului, menită să aducă mulţumiri pentru recolta din acest an şi să pună în evidenţă cele mai frumoase şi mai mari exemplare.

“Pentru comunitatea slovacă, pâinea este reprezentată de cartof. Altfel spus, cartoful e pâinea slovacului. Atât timp cât slovacii au avut şi au în continuare cartofi şi slănină afumată, deja pentru ei poate fi oricât de grea iarna, pentru că au alimentele de bază. Slovacii sunt cultivatori de tradiţie şi datorită faptului că în această zonă montană a comunei doar cartofii au putut să fie cultivaţi cu succes. Foarte puţină secară, fructe – mere, prune şi creşterea animalelor”, a declarat Adrian Merka, citat de Agerpres.

Tradiția impune începerea festivităților cu o slujbă religioasă. Ulterior, tineri din Slovacia prezintă programe artistice, ce cuprind un repertoriu de cântece tradiționale. Sărbătoarea n-ar putea avea loc însă, fără faimoasele plăcinte din cartofi, numite ,,podlesniak” și ,,tocna” sau fără un bal. Potrivit primarului comunei Șinteu, Lasak Benedek, toate încasările din vânzarea celor aproape 400 de porţii de tocană pe care le vor pregăti gazdele vor fi donate Spitalului Municipal din Oradea.

Tot cu ocazia acestei sărbători vor avea loc şi excursii pe biciclete pentru cunoaşterea comunei, pe un traseu de circa 20 de kilometri. Gazdele vor amenaja și o expoziţie cu cartofi, dintre care vor fi aleşi cei mai mari şi mai ciudaţi ca formă pentru a fi premiaţi într-un concurs între familiile producătoare.

Cartoful nu este sărbătorit din întâmplare de comunitatea slovacă. În această regiune a țării sunt cultivate cu cartof aproximativ 200 de hectare de teren. „Gazdele” se laudă că gustul cartofului din Bihor este inconfundabil, ușor de recunoscut în comparație cu cel cultivat în alte zone.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Sfaturi utile pentru femei – 4 mici investiții pentru a te simți bine în pielea ta!

De multe ori, doamnele și domnișoarele simt nevoia de noi achiziții care să contribuie major la crearea unui sentiment plăcut. Încrederea în...

Cum să reduci cheltuielile pe care le ai cu mașina – Trucurile pe care merită să le încerci!

A întreține o mașină nu este ușor, dar nici ieftin. Pe lângă carburant, există o mulțime de lucruri care te fac să...

Pandemia ți-a afectat venitul? Iată cele mai TARI idei de cadouri pentru partenera ta în vreme de criză!

Într-o perioadă în care veniturile tuturor oamenilor au fost afectate, sărbătoriții ar trebui să se gândească mai des la expresia „gestul contează”....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: