Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Sărbătoarea Unirii Principatelor Române la Biblioteca din Deva

Sărbătoarea Unirii Principatelor Române la Biblioteca din Deva

 În fiecare an, ziua de 24 ianuarie ne aduce împreună şi ne face să simţim tot mai vie emoţia unor momente de o importanţă crucială pentru istoria neamului românesc. Ne adunăm ca „să dăm mână cu mână”, să ne amintim de una dintre cele mai îndrăgite zile din întreaga noastră istorie, o zi care ne spune că toţi „cei cu inima română” avem o menire sfântă, aceea de a evoca şi de a face cunoscută năzuința înaintaşilor noștri pentru făurirea unui stat al toturor românilor. În această zi de ianuarie îi evocăm pe marii bărbați de stat Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri şi mulţi alţii care şi-au făcut din idealul Unirii scopul întregii lor vieți.

Ca în fiecare an, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a întâmpinat şi a serbat și anul acesta, la 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Manifestările dedicate acestui important moment din istoria noastră au avut ca scop menținerea vie în conștiințele tuturor, în special în sufletele tinerilor, importanța Unirii de la 24 ianuarie 1859, au avut menirea de a evoca figurile luminoase ale celor care au făurit Unirea. A devenit deja o tradiţie ca această sărbătoare dragă inimilor noastre să fie marcată printr-o serie de evenimente desfăşurate pe parcursul zilei de 24 ianuarie. De-a lungul anilor, Biblioteca noastră a realizat o foarte bună colaborare cu şcolile din Deva, parteneriatul pe care l-am iniţiat funcţionează foarte bine şi, an de an, la manifestările dedicate Unirii vine un număr din ce în ce mai mare de elevi. Împreună cu ei, tineri și vârstnici, dascăli și elevi, împărtăşim emoţia acestei zile ce ocupă un loc aparte în sufletele românilor.

Anul acesta, manifestările din ziua de 24 ianuarie au început încă de dimineață, în curtea Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” unde s-a jucat, ca în fiecare an, Hora Unirii. Este unul dintre cele mai plăcute şi mai emoționante momente, toţi cei care se prind în horă, elevi şi bibliotecari, profesori şi cititori ai noştri, reînviind parcă unirea în cuget şi simţiri pe care au făurit-o înaintaşii noştri. La Hora Unirii din acest an au luat parte elevi, bibliotecari, cititori și toți cei care în acel moment ne-au călcat pragul bibliotecii.

În continuare, în incinta Sălii de lectură a Bibliotecii Județene, elevilor de gimnaziu prezenți în sală li s-a oferit prilejul să urmărească, în imagini, Povestea Unirii de la 24 ianuarie 1859. De asemenea, expoziția de carte dedicată Unirii a întregit atmosfera de sărbătoare.

La ora 1330, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, elevilor de liceu li s-a prezentat portretul lui Alexandru Ioan Cuza.

În finalul prezentării, elevilor le-au fost adresate întrebări legate de Unirea din 1859, cei care au răspuns corect fiind recompensaţi cu premii în cărţi și diplome oferite de Bibliotecă.

Și în acest an, evocarea Unirii Principatelor a atras un numeros public şi am avut bucuria „să dăm mână cu mână” cu toţi cei care iubesc istoria acestui popor.

Fiecare manifestare dedicată Unirii Principatelor, memorabilei zile de 24 ianuarie, ne dovedește că, și după un secol și jumătate, bucuria Unirii este încă la fel de vie în inimile fiecărui român, unirea-n cuget și simțiri ne este dragă tuturor și, an de an, ne vom umple sufletele cu aceeași bucurie.

Le-am amintit tinerilor noștri prieteni că nu întotdeauna ziua Unirii s-a putut serba așa cum se cuvine, că a fost o perioadă, imediat după instaurarea comunismului și până în anul 1959, când această sărbătoare ne-a fost izgonită din calendarul marilor noastre evenimente, a fost interzisă de forţele străine care au încercat să ne distrugă fibra națională. În inimile românilor, însă, această zi a fost tot timpul prezentă, iar acordurile şi versurile Horei Unirii n-au fost, nu sunt și nu vor fi niciodată uitate de cei care simt românește.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a avut, are și va avea îndatorirea de onoare de a organiza an de an sărbătorirea aşa cum se cuvine a acestei îndrăgite zile din calendarul istoric al României. Nu avem bucurie mai mare decât aceea de a vedea că elevii sunt prezenți, că vin spre noi în număr din ce în ce mai mare, că se interesează sincer de istoria noastră care pentru ei nu este doar o materie rece și o înșiruire de date seci, ci este „cartea în care se găsesc filele devenirii poporului român, este sfânta carte a istoriei neamuluiˮ, așa cum spunea Nicolae Bălcescu.

Le suntem recunoscători profesorilor și elevilor pentru frumoasa noastră colaborare, pentru că ne ajută să ne împlinim cât mai bine menirea de instituţie de cultură care își aşază în centrul preocupărilor organizarea unor evenimente cu caracter informativ şi cultural adresate în primul rând reprezentanţilor tinerei generaţii.

Pentru noi, nu este bucurie mai mare decât aceea de a vedea că tinerii vin plini de însuflețire la activităţile noastre, că participă activ la ele şi pleacă îmbogăţiţi şi mult mai bine informaţi. Biblioteca Județeană se străduiește ca aceste activități pe care le organizează pentru elevi să aibă un nivel calitativ din ce în ce mai ridicat, să fie realizate cu întregul profesionalism și entuziasm de care dispunem. În acest fel, ne dovedim respectul şi ataşamentul faţă de toţi prietenii Bibliotecii noastre.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

FOTO: Simulare de incendiu și exercițiu de evacuare a personalului și a pacienților, la Spitalul Orășenesc Câmpeni

Cercetătorul Gheorghe Petrov a postat pe contul său de Facebook în care rememorează lupta partizanilor cu Securitatea comunistă. În data de 4 martie...

VIDEO: Percheziții în Alba și în 17 județe la o firmă care se ocupă cu distrugerea deșeurilor medicale

În data de 4 martie 2021 se împlinesc 44 de ani de cel mai mare seism înregistrat în România. Pe 4 martie 1977,...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: