Acasă STIRI ARAD Sârbii arădeni au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi

Sârbii arădeni au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi

Craciun sarbi AradCei aproximativ 2.000 de ortodocşi sârbi din judeţul Arad au sărbătorit Crăciunul, după rit vechi, sau după calendarul iulian.

Sărbătoarea Naşterii lui Iisus Hristos a început duminică seara, când peste 200 de enoriaşi din municipiul Arad s-au strâns la biserica ortodoxă sârbă din cartierul Gai, unde au ascultat Sfânta Liturghie şi au participat la tradiţionalului „badniak”, un foc de tabără din crengi de stejar, aprins în curtea bisericii. Aici copiii au spus poezii, iar Moş Crăciun le-a împărţit cadouri. Cei mari au băut ţuică fiartă şi au mâncat sarmale de post, după care au colindat împreună cu cei mici.

Marea Liturghie a Naşterii Domnului a fost oficiată de părintele protopop Ognean Plavşici, luni dimineaţă, la biserica ortodoxă sârbă cu hramul „Sfântul Petru şi Pavel”, din centrul Aradului. Acesta a încheiat cu urarea tradiţională „Hristos se rodij!” (Hristos s-a născut), răspunsul credincioşilor fiind „Va istina se rodij!” (Adevărat s-a născut).

Arhiepiscopul Aradului, IPS Timotei, a transmis salutul său credincioşilor ortodocşi, ca în fiecare an.

Slujba religioasă s-a încheiat cu poezii recitate de tinerii sârbi din Arad şi cu împărţirea unor bucheţele făcute din crenguţe de stejar şi paie, legate cu panglici tricolore sârbeşti (roşu-alb-albastru), menite a le da sănătate, tărie şi putere până la Crăciunul viitor.

Tradiţii

Chiar dacă împodobirea bradului de Crăciun nu făcea parte din tradiţiile sârbilor, cu timpul, mai multe familii au adoptat acest obicei. De altfel, majoritatea sârbilor din Banat sărbătoresc acum atât Crăciunul românesc, cât şi cel sârbesc.

Potrivit vechii tradiţii, în comunităţile sârbeşti se obişnuieşte ca în Ajunul Crăciunului bărbaţii satului să meargă cu căruţele în pădurea cea mai apropiată, pentru a tăia trunchiul de copac care va deveni „badniakul” (trunchi de stejar sau de fag), pe care îl aduc mai apoi, seara, la biserică, rolul gazdei fiind preluat de preotul comunităţii. Acesta aşează în biserică, în locul bradului, creanga de stejar, aruncând paie pe jos. Paiele simbolizează aşternutul din ieslea în care s-a născut Pruncul Sfânt.

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ce meserii și ce afaceri trebuie să-și asigure activitatea. Tipuri de Asigurări de Răspundere Profesională

Ne place să privim lumea antreprenoriatului ca pe o poveste de succes, în care oamenii își aduc la îndeplinire un vis din...

Ce poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism

Dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism, înseamnă că glanda ta tiroida nu poate produce suficient hormoni tiroidieni. Cauzele cele mai frecvente sunt...

Cum să găsești rapid din sute de modele, husa de care telefonul tău are nevoie? 

Ți-ai dorit de multă vreme un iphone nou și ai reușit să îl obții. Acum sigur ai pornit în căutarea unei huse...

Șorțurile de Bucătărie: Accesoriul Indispensabil

Dacă eşti pasionat de gătit sau lucrezi în acest domeniu, ştii cât de necesar şi de util este un sorţ de bucătărie....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: