Acasă STIRI CARAS-SEVERIN Se întâmplă în vestul țării; primul sat lacustru din România este la...

Se întâmplă în vestul țării; primul sat lacustru din România este la Berzasca

România este fără îndoială surprinzătoare, iar locurile excepționale merită să beneficieze de acțiuni excepționale pentru promovare. Este și cazul primei stațiuni lacustre din România, undeva pe Clisura Dunării, la Berzasca, în județul Caraș-Severin.

Blarge_img_1152anatul Montan abundă de locuri frumoase, fie construite de mâna omului, fie de puterea incredibilă a naturii. Pe Clisura Dunării, după ce treceți de Sicheviţa, după numai 12 km, se poate ajunge la ceea ce va fi un loc unic în România: satul lacustru din Berzasca. Beneficiar al unor fonduri europene, un investitor este decis să transforme acest loc într-una dintre cele mai atractive localităţi turistice din Banatul Montan. Dacă în Dubai există o insulă artificială în formă de palmier, la Berzasca veţi vedea un sat lacustru în formă de iaht. Totul este doar pentru relaxare şi odihnă pe frumoasa Dunăre Galbenă, aşa cum sunt apele fluviului pe Clisura Dunării.

lacustraProiectul presupune construcția a două insule de vis, Egreta şi Pelicanul, cu 30 de căsuţe rustice de vacanţă suspendate pe piloni deasupra apei. Fiecare căsuţă-bungalou va avea un living cu terasă de unde se poate privi Dunărea, un loc de servit masa, cu “fructe clisurene” şi băutură la gheaţă, şi un dormitor cu cristale şi flori de mină pentru cristaloterapie. Căsuţele lacustre vor fi legate prin faleze suspendate şi vor avea acces la Dunăre prin aşa-zisele pontoane pentru pescari şi pentru cei care vor să se plimbe cu ambarcaţiunile de agrement: bărci cu motor sau iahturi. Clubul de iaht va oferi şansa unică a jocurilor extreme pe Dunăre, fără a atinge mediul din jur. Satul lacustru va fi legat printr-o faleză la Dunăre, cu alee pietonală şi pistă pentru biciclişti până la noul port turistic ce va fi deschis la Drencova.

Prima staţiune lacustră din România va atrage atenţia turiştilor români şi străini prin modul aparte în care va fi pus în valoare potenţialul natural şi multicultural al zonei. Din punctul de belvedere situat pe luciul apei, defileul se vede în toată splendoarea lui. Este un loc ideal pentru pescuit, lectură, odihnă, fotografii sau pur şi simplu de contemplare a frumuseţii peisajului.

De pe faleza noului sat lacustru, Festivalul de Muzică Uşoară “Ritmuri pentru Mileniul III”, organizat la Berzasca din anul 1998, va prinde faima unui festival internaţional, iar trenuleţul îi va duce pe turişti pe valea râului Berzasca, să cunoască frumuseţea Munţilor Almăjului. Cei pasionaţi de istorie vor continua plimbarea pe faleză spre Drencova, pentru a medita  în faţa vestigiilor cetăţii medievale “Drencova”, construită ca fortificaţie pe uscat şi, prin creşterea apelor, ajunsă în mijlocul Dunării.

În căsuţele lacustre de pe Dunăre este locul cel mai potrivit pentru o terapie cu cristale de cuarţ. Aceste pietre tămăduitoare ne înnobilează sufletul şi ne luminează mintea. Se recomandă două  şedinţe pe zi, una de dimineaţa şi una seara, fiecare cu o durată de 15 minute. Terapia de dimineaţă va alimenta corpul cu energie benefică pentru toată ziua, iar cea de seară va  reface  aurora energetică a corpului ceea ce va duce la o odihnă reconfortantă, la aşa-numitul “somn fără vise”. Stând pe scaun cu picioarele deschise la distanţă egală cu lăţimea umerilor, pentru a forma “secţiunea de aur” se ţine mâna stângă (pentru dreptaci) şi mâna dreaptă (pentru stângaci) cât mai aproape de cristal fără a-l atinge. La început se va simţi o răcoare, semn de eliberare a energiei negative, apoi nişte înţepături în palmă prin energia pozitivă pe care o emană.

Primele căsuțe lacustre sunt aproape gata, astfel că de anul viitor 15 dintre ele vor putea fi folosite, iar investitorul speră că micuța localitate de pe Clisură va fi prima staţiune exotică din România. Întregul proiect a costat 600.000 de euro, dintre care 200.000 de euro sunt bani europeni. O astfel de casă costă 18.000 de euro, în vreme ce una identică, dar pe uscat, ar costa 15.000. O noapte pe Dunăre, într-o astfel de căsuţă, va costa aproximativ 250 de lei.

Articol scris pe baza cărţii Banatul Montan – ghid turistic, autor Gheorghe Popovici.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: