Acasă STIRI HUNEDOARA Sevil Shhaideh: adoptarea Codului Administrativ - una dintre prioritățile de guvernare

Sevil Shhaideh: adoptarea Codului Administrativ – una dintre prioritățile de guvernare

Adoptarea Codului Administrativ reprezintă una dintre prioritățile de guvernare, a declarat Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, prezentă astăzi la Deva pentru o întâlnire cu primarii din judeţul Hunedoara.

Acest act normativ (care va cuprinde Legea administrației publice locale, Legea prefectului, Legea proprietății publice) se află în dezbatere publică, fiind publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE).

„Prin comasarea acestor acte normative într-un Cod Administrativ, intenţionăm să-i asigurăm pe toţi funcţionarii, pe toţi demnitarii de la nivelul autorităţii publice locale, şi nu numai, că există un document legislativ care să le permită să lucreze în condiţii de siguranţă, de cunoaştere a întregii legislaţii, dar, unindu-le într-un singur act normativ, va fi mult mai uşor pentru toată lumea să lucreze. Singura modificare pe care cred că o vom aduce (şi aceasta a fost solicitarea reprezentanţilor Comisiei Europene) va fi să scoatem Statutul funcţiei publice din Codul administrativ, să intre în pachet şi cu Legea salarizării unitare, pentru a avea două acte normative în adoptare către Parlament în luna aprilie”, a afirmat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene.

Vicepremierul Shhaideh a prezentat stadiul și perspectivele implementării programului de guvernare și al programelor gestionate de MDRAPFE. Prioritare sunt şi pachetul 10S (aplicabil în special mediului rural şi care vizează servicii în domeniile sănătate, educație, apă – canalizare, energia termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport/drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport), Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), precum şi absorbţia integrală a fondurilor europene până în 2023.

Am solicitat ca niciun proiect care are astăzi finanţare din fonduri europene, niciun primar să nu se retragă, să nu iasă din Masterplan sau din Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară. Avem fonduri europene suficiente ca să finanţăm asemenea proiecte. Deci, nu ieşim din Masterplan şi venim în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, ca să distrugem un proiect sau o asociaţie, tocmai pentru că avem alte obiective în acest moment”, a menţionat Sevil Shhaideh, adăugând că România îşi propune ca totalul sumelor rambursate de la Comisia Europeană, la finalul anului, să fie de 5,2 miliarde de euro.

Referitor la alocările prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, ministrul dezvoltării a subliniat că etapa a doua a PNDL a început prin adoptarea OUG 6/2017, iar în aprilie vor fi contractate proiectele: „Alocările financiare care se fac sunt pe bază de proiecte, nu pe simpatii; sunt pe proiecte serioase, cu indicatori tehnico-economici aprobaţi, şi pe prioritizări, astfel încât să consumăm cu chibzuinţă atât fondurile europene, cât şi fondurile provenite din bugetul de stat.”

Întâlnirea de la Deva a fost organizată ca răspuns la invitația autorităților publice locale, pentru o mai mare predictibilitate a măsurilor guvernamentale, pentru a intensifica dialogul și colaborarea între nivelul central și local din sistemul public.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Sfaturi utile pentru femei – 4 mici investiții pentru a te simți bine în pielea ta!

De multe ori, doamnele și domnișoarele simt nevoia de noi achiziții care să contribuie major la crearea unui sentiment plăcut. Încrederea în...

Cum să reduci cheltuielile pe care le ai cu mașina – Trucurile pe care merită să le încerci!

A întreține o mașină nu este ușor, dar nici ieftin. Pe lângă carburant, există o mulțime de lucruri care te fac să...

Pandemia ți-a afectat venitul? Iată cele mai TARI idei de cadouri pentru partenera ta în vreme de criză!

Într-o perioadă în care veniturile tuturor oamenilor au fost afectate, sărbătoriții ar trebui să se gândească mai des la expresia „gestul contează”....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: