AcasăSTIRISfatul specialistului: Fătările la oi - hrănire şi îngrijire

Sfatul specialistului: Fătările la oi – hrănire şi îngrijire

Durata gestaţiei  la oaie durează în medie 150 de zile,cu un plus sau un minus de 4-5 zile,funcţie de vârstă, sexul şi numărul de fetuşi,nivelul de hrănire,etc. De obicei durata gestaţiei este mai scurtă la oile primipare sau cu gemeni,la cele cu o bună stare de întreţinere,precum şi la oile ce produc miei de sex femel. După scurgerea celor 150 de zile de gestaţie, la oi se vor putea observa semnele fătării: lăsare pronunţată a abdomenului,adâncirea scobiturii flancului şi la baza cozii,turgescenţa glandei mamare,nelinişte.Fătările au loc de regulă cu uşurinţă, în circa 15-20 minute,în general fără distocii sau alte complicaţii la fătare.

Fătarea oilor trebuie să se facă în acea parte a saivanului special compartimentată,unde boxele trebuie să fie curate,luminoase,uscate,fără curenţi.Pentru aceasta este necesar să se execute panouri mobile de scândură în lungul unuia din pereţii saivanului,unde se amanajează circa 20 de astfel de boxe individuale pentru fătare.În boxele de fătare se vor introduce timp de câteva zile oile ce fată, împreună cu mieii. Imediat după fătare, la o oră- o oră şi jumătate,oile trebuie să consume circa 1 litru şi jumătate de apă nu prea rece-prima adăpare.Apoi adăparea se va face la discreţie. Atât în perioada gestaţiei cât şi după fătare furajele trebuie să fie de bună calitate,care vor fi administrate în cantitate care creşte treptat în decurs de 3-4 zile,până ajunge la normal.

În această perioadă a gestaţiei şi apoi după fătare, rezultate deosebit de bune se obţin atunci când oile sunt întreţinute în exclusivitate în aer liber,în padoc,unde sunt amplasate cea mai mare parte a jgheaburilor-grătare pentru furaje,precum şi adăpătorile cu apă proaspătă şi curată la discreţie şi sarea necesară sub formă de bulgări.Uşile saivanului se lasă în permanenţă deschise,pentru ca oile să intre şi să iasă în voie ,în funcţie de schimbarea condiţiilor climatice.

Hrănirea oilor trebuie adaptată ţinând cont de trei perioade disticte,ce urmează  modificările fiziologice ce apar în organism odată cu instalarea gestaţiei şi până după fătare.

1.În prima parte a gestaţiei

Se pot utiliza mai mult fibroasele grosiere,paie  de cereale,paie de soia,de mazăre,coceni de porumb,etc,care vor fi completate cu fân şi suculente(sfeclă, napi,siloz,tăiţei,borhot).În această perioadă pot lipsi concentratele,raţia fiind alcătuită din 1-2 kg de fân,2-3 kg de suculente şi eventual 100-150 grame de furaje concentrate.

2.În perioada gestaţiei avansate (cu 2 luni înainte de fătare)

Alimentaţia va avea un rol deosebit în creşterea greutăţii mielului.Se va folosi cantitatea de 1.5-2 kg fân,1-2 kg de suculente şi 200-300 grame de amestecuri concentrate.Cei care au acces la nutreţ murat vor scoate această categorie de furaj din raţie înlocuind-o cu fân de bună calitate.Se va avea grijă la asigurarea în raţie a calciului şi fosforului.

3.În perioada de lactaţie

În această perioadă, ce corespunde intervalului de hrănire din stoc,se vor asigura zilnic pe cap de oaie 1,5-2 kg de fânuri,300-400 grame de amestecuri concentrate şi până la 4 kg de furaje suculente, care să determine o bună producţie de lapte.În absenţa furajelor suculente se vor putea utiliza furaje ce favorizează lactaţia:tărâţele,fânurile de lucernă şi trifoi, precum şi alte furaje din această categorie.

Raţia va fi administrată în două tainuri pentru prima parte a gestaţiei şi în trei tainuri pentru partea a doua a gestaţiei,respectiv perioada de  lactaţie(după fătare).

Adăpatul se va face de două ori pe zi.

Pentru perioada de trecere la păşune se vor reduce suculentele şi concentratele, utilizând fânurile atât dimineaţa înainte de ieşirea la păşune,cât şi seara. Hrănirea oilor în timpul gestaţiei şi în perioada de lactaţie se va face pe grupe omogene,funcţie de starea fiziologică. În perioada de gestaţie,fătare şi alăptare trebuie evitate furajele mucegăite,îngheţate,acestea afectând atât oaia cât şi mielul,ducând la avorturi şi afecţiuni digestive,sau la apariţia de intoxicaţii.Trebuiesc evitate pe cât posibil aglomerările sau parcurgerea de drumuri prea lungi sau îndeosebi alunecoase,fără a limita totuşi mişcarea zilnică,dar pe un teren care să prevină accidentele de orice fel.

11.02.2013

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc