Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Sfaturi agricole de sezon

Sfaturi agricole de sezon

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Decembrie 2013

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai scăzut decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -10…6°C, la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute cu 1…7°C în raport cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -5…8°C, pe aproape întreg teritoriul.

Temperatura minimă a aerului se va situa între -14…4°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, fiind condiţii de producere a brumei şi îngheţului la sol.

Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului. De asemenea, se va produce ceaţă, izolat asociată cu depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în aproape toată ţara. Izolat, în centrul Dobrogei, se vor semnala deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul temperaturilor scăzute din aer şi sol, la culturile de toamnă se vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare, iar în depresiuni se va menţine stadiul de repaus biologic. Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie, iar la culturile semănate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (20-100%). Culturile semănate în afara epocii optime vor parcurge germinarea (100%), precum şi răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%), plantele fiind sensibile la temperaturile minime scăzute de pe parcursul iernii.

Rapiţa cultivată pe unele suprafeţe din Dobrogea, Muntenia şi Moldova va înregistra faza de înfrunzire, totodată continuându-şi în bune condiţii procesele de călire.

În toate plantaţiile, viţa de vie va parcurge stadiul de repaus biologic, iar pomii fructiferi îşi vor definitiva maturarea lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: