Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Sfaturi agricole de sezon

Sfaturi agricole de sezon

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Decembrie 2013

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai scăzut decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -10…6°C, la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute cu 1…7°C în raport cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -5…8°C, pe aproape întreg teritoriul.

Temperatura minimă a aerului se va situa între -14…4°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, fiind condiţii de producere a brumei şi îngheţului la sol.

Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului. De asemenea, se va produce ceaţă, izolat asociată cu depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în aproape toată ţara. Izolat, în centrul Dobrogei, se vor semnala deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul temperaturilor scăzute din aer şi sol, la culturile de toamnă se vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare, iar în depresiuni se va menţine stadiul de repaus biologic. Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie, iar la culturile semănate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (20-100%). Culturile semănate în afara epocii optime vor parcurge germinarea (100%), precum şi răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%), plantele fiind sensibile la temperaturile minime scăzute de pe parcursul iernii.

Rapiţa cultivată pe unele suprafeţe din Dobrogea, Muntenia şi Moldova va înregistra faza de înfrunzire, totodată continuându-şi în bune condiţii procesele de călire.

În toate plantaţiile, viţa de vie va parcurge stadiul de repaus biologic, iar pomii fructiferi îşi vor definitiva maturarea lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: