Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Sfaturi agricole de sezon

Sfaturi agricole de sezon

Perioada  1 -8 decembrie 2013

Biologia plantelor şi lucrările agricole

Rezerva de umiditate din stratul de sol situat  până la adâncimea de 50 cm este bună,fapt ce va determina un bun proces de răsărire,respectiv dezvoltarea corespunzătoare a culturilor de toamnă aflate în vegetaţie. Scăderea temperaturilor va genera încetinirea ritmului de dezvoltare a plantelor,iar acolo unde  va fi foarte rece acest proces poate stagna temporar.

Culturile de toamnă  vor generaliza stadiul de răsărire,cele semănate în epoca optimă  fiind situate între formarea frunzei a treia şi înfrăţire(30-100%). Rapiţa va avea o dezvoltare normală prin   formarea frunzelor(12-14 frunze),iar culturile înfiinţate mai târziu îşi vor accelera procesul de răsărire şi formarea primelor 7 frunze.

Ca urmare a scăderii temeperaturilor,culturile semănate după epoca optimă vor înregistra un ritm mai lent de creştere,până la stagnare. Cea mai sensibilă cultură se va dovedi rapiţa,în cazul îngheţurilor persistente plantele insuficient de viguroase putând fi afectate.

Se recomandă  efectuarea arăturilor adânci de toamnă acolo unde vremea şi terenul permit. Culturile de cereale de toamnă  vor fi fertilizate cu îngrăşăminte chimice . În vii şi livezi se recomandă administrarea de îngrăşăminte,precum şi alte lucrări de întreţinere.

Temperaturi şi precipitaţii

 La începutul intervalului vremea va fi mai rece,intrând apoi într-un proces de uşoară încălzire.În acest mod le finalul intervalului, termometrele  vor  înregistra media temperaturilor multianuale ale perioadei. Se vor înregistra precipitaţii mixte (ploaie,lapoviţă,ninsoare),iar local vântul poate sufla cu intensitate moderată spre medie.

Temeperaturile se vor încadra între valori  minime cuprinse între – 3 şi  – 11  grade Celsius,în timp ce maximele  nu vor  depăşi  9 grade Celsius, în timpul zilei.

Temperaturile negative situate sub nivelul de  -2, -3 grade vor genera îngheţul la sol,îndeosebi în depresiuni şi zonele înalte.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

IPJ Alba: Peste 1.400 de persoane verificate în județ, 108 sancționate pentru nerespectarea măsurilor de protecție

Ediţia de anul acesta a Globurilor de Aur, cea cu numărul 78,  se va desfăşura în noaptea de duminică spre luni și va...

Maraton la vaccinare: 18.000 de persoane programate, în medie, pe oră. Câte au ales imunizarea cu Pfizer-BioNTech

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunțat sâmbătă că, până la ora 14.00, aproape 110.000 de persoane...

Scandalul dintre Primăria Alba Iulia și firma de transport STP: PLUS explică de ce nu a votat cu USR în Consiliul Local

Confictul intern din cadrul Alianței USR PLUS la nivelul județului Alba a fost făcut public, vineri seara, de președintele USR Alba, deputatul Beniamin...

Atenționare INSP. Nu este recomandată dezinfecţia suprafeţelor în școli cu lămpi UV

Ediţia de anul acesta a Globurilor de Aur, cea cu numărul 78,  se va desfăşura în noaptea de duminică spre luni și va...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: