AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSSfaturi agricole de sezon

Sfaturi agricole de sezon

Perioada  9 –  16 decembrie 2013

Biologia plantelor şi lucrările agricole

În stratul de germinaţie în timpul zilei vor fi temperaturi pozitive, la început  chiar mai mari decât mediile multianuale.Rezerva de umiditate este bună,fapt ce va determina un bun proces de germinare,răsărire,respectiv dezvoltarea corespunzătoare a culturilor de toamnă aflate în vegetaţie. Stratul de sol situat până la nivelul de 50cm va asigura un nivel optim de umiditate pentru derularea proceselor vegetative. Culturile de toamnă semănate în epoca optimă vor avea o bună dezvoltare, orzul  şi grâul de toamnă înregistrînd procesul de înfrăţire şi apariţia celei de-a treia frunze la un nivel de 70% din culturi. Rapiţa va avea o dezvoltare normală prin  apariţia şi dezvoltarea frunzelor(10-12 frunze),iar culturile înfiinţate mai târziu îşi vor accelera procesul de răsărire şi formarea primelor 5-7 frunze.

Ca urmare a scăderii temeperaturilor, culturile semănate după epoca optimă,cele aflate în depresiuni sau zone premontane vor înregistra un ritm mai lent de creştere.Cea mai sensibilă cultură se va dovedi rapiţa,în cazul îngheţurilor timpurii plantele insuficient de viguroase putând fi afectate.

Se recomandă finalizarea lucrărilor de eliberare a terenului de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă acolo unde vremea şi terenul permit.

Culturile de cereale de toamnă  vor fi fertilizate cu îngrăşăminte chimice .

În vii şi livezi se recomandă efectuarea arăturilor, administrarea de îngrăşăminte,precum şi alte lucrări de întreţinere.

Temperaturi şi precipitaţii

Vremea va fi mai caldă la începutul intervalului,ca apoi să se răcească accentuat,dar menţinându-se în parametrii medii normali pentru această perioadă.

Este foarte posibilă apariţia de precipitaţii sub formă de ploaie,însoţite de intensificări ale vântului.În zonele înalte precipitaţiile vor  fi mixte sub formă de ploaie,lapoviţă şi ninsoare(zona montană).

Temeperaturile se vor încadra între valorile  minime de -4  grade Celsius,în timp ce maximele vor putea atinge  17 grade Celsius.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc