Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Sfaturi utile pentru a obține răsaduri sănătoase și recolte bogate

Sfaturi utile pentru a obține răsaduri sănătoase și recolte bogate

Înainte de a planta semințele, solul trebuie pregătit cu atenție, pentru a combate bolile și dăunătorii care pot afecta răsadurile.

Un prim pas îl reprezintă dezinfecţia amestecului de pământ pentru produs răsadul. Pentru combaterea ciupercilor din sol, dr. ing.  Georgeta Buciumaş, din cadrul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, recomandă produsele CAPTADIN 50 PU – 0,3%; PREVICUR 607 SL – 0,25%; DITHANE M 45 – 0,25% ( 300 ml soluţie/m3 ). După utilizarea acestora, nu este necesar un timp de pauză.

Al doilea pas îl reprezintă dezinfectarea seminţelor în vederea producerii de răsaduri, care se poate face cu 2 – 3 zile înainte de semănat, după cum urmează:

  • Pentru tomate, ardei, vinete, mazăre: APRON XL 350 ES – 1 ml/kg sămânţă (prin umectare);
  • Pentru castraveţi: PREVICUR 607 SL – 20 ml/kg sămânţă (prin umectare).

Combaterea dăunătorilor

Pentru combaterea coropişniţei (Gryllotalpa gryllotalpa) şi a melcilor fără cochilie (Agriolimax agreste) se vor folosi produsul MESUROL 2 RB – 5 kg/ha (administrate pe sol, cu o uşoară încorporare în cazul coropişniţei şi fără încorporare în cazul melcilor), înainte de plantare. Pentru combaterea melcilor fără cochilie se poate utiliza și AGROSAN B – 15 kg/ha  sau METALDEHYDE 5 – 10 kg/ha sau OPTIMOL 4 G – 15 kg/ha, prin administrare pe sol, fără încorporare.

Pentru prevenirea şi combaterea atacului de rozătoare în spaţiile amenajate pentru producerea răsadurilor se vor pune momeli cu BROMAKOL 25 – 50 g momeli/galeria activă. Momelile se împrospătează după 7 zile, folosind aceleaşi doze, recomandă dr. ing.  Georgeta Buciumaş, din cadrul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud.

Tocurile de răsadniţe, ramele din lemn, utilajele folosite şi cărările se vor dezinfecta prin stropire completă (îmbăiere) cu o soluţie realizată din produse pe bază de cupru (CHAMP 77 WG – 0,3%, CHAMPION 50 WP – 0,3% , BOUILLIE BORDELAISE WDG  – 0,75%),  în amestec cu CONFIDOR ENERGY – 0,13%.

Între răsărire şi repicare, când plăntuţele sunt în faza de cotiledoane până la 2 frunzuliţe, se tratează cu PREVICUR 607 SL – 0,15% sau CAPTADIN 50 PU – 0,2% sau FOLPAN 80 WDG – 0,15%, prin pulverizare fină cu 0,2  – 0,25 l soluţie la 1 m.p. de semănătură. La 7 zile tratamentul se repetă.

Înainte de transplantatul răsadului în spaţiile protejate, se va face o dezinfecție a solului cu RAISAN 51 – 700 l/ha sau BASAMID GRANULE – 500 kg/ha (cu încorporare). În cazul apariției de vetre de atac ale ciupercilor de sol, vetrele se vor trata cu BOUILLIE BORDELAISE WDG– 0,75% sau PREVICUR ENERGY – 0,1% (3,0 l solutie/ m.p.) sau PREVICUR 607 SL – 0,15%, după ce în pealabil s-au eliminat plantele căzute împreună cu stratul de pământ.

În caz de atac de insecte sau acarieni, se aplică după caz unul dintre insecticidele MOSPILAN 20 SP-0,025%  sau LASER 240 SC – 0,05% sau MOVENTO 100 SC – 0,075% sau unul dintre acaricidele NISSORUN 10 WP -0,04% sau ENVIDOR 240 SC – 0,04%.

Plantaţiile de pomi fructiferi și arbuști fructiferi, în perioada repausului vegetative, trebuie stropite pentru combaterea formelor hibernante de păduche din San-Jose, păduche lânos, psilide, afide şi acarieni, insecte minatoare şi defoliatoare. Se va interveni cu unul din următoarele pesticide:

1. CONFIDOR OIL SC 004 – 1,5%;

2. MOSPILAN 20 SG – 0,450 kg/ha + TOIL – 0,5% (adjuvant pe bază de ulei vegetal);

3. NUPRID OIL 004 EC – 1,5%;

4. JUVINAL 10 EC – 0,1%.

Tratamentul se va aplica la temperaturi peste 5 – 6 grade Celsius şi se va încheia până la umflarea mugurilor (urechiușa de şoarece la măr şi păr şi începutul desfacerii sepalelor la prun și cireș pentru produsul CONFIDOR OIL SC 004 – 1,5%)

Totodată trebuie avut în vedere ca, la aplicarea tratamentului, pomii să fie uscaţi, să nu fie acoperiţi cu zăpadă sau chiciură, și să se realizeze o îmbăiere completă a lor, soluția aplicându-se inclusiv trunchiul acestora.

În timpul aplicării tratamentului fitosanitar, se vor respecta normele de protecţia muncii şi tehnica securităţii, pesticidele fiind toxice pentru om şi animale.

 

Sursa: stiriagricole.ro

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: