Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Simpozionul ''Muzica și medicina'' - bolile specifice muzicienilor și detectarea ''muzicală'' a...

Simpozionul ”Muzica și medicina” – bolile specifice muzicienilor și detectarea ”muzicală” a bolilor, are loc la Timișoara

Muzicologi, medici și cercetători în informatică medicală au lansat sâmbătă, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Simpozionului ”Muzica și medicina”, care a avut loc la Timișoara, un apel pentru înființarea Societății Române de Muzică și Medicină, care să se axeze pe bolile profesionale ale muzicienilor.

Directorul executiv al Societății Internaționale de Studii Muzicale Timișoara, conf. dr. Veronica Laura Demenescu (Facultatea de Muzică a Universității de Vest Timișoara), a declarat că se simte nevoia unei atenții mai mari acordate bolilor profesionale ale muzicienilor, în străinătate existând în nomenclatorul de meserii și cea de music therapist (terapeut pentru muzicieni).

”Am ales această temă a simpozionului — ‘Bolile profesionale ale muzicienilor și terapia prin muzică’ — pentru că ele reprezintă o problemă pe care am constatat-o, nu doar la noi, este în atenția terapeuților din întreaga lume, o terapie dedicată celor care au afecțiuni profesionale, celor care dobândesc boli profesionale, întrucât tratamentul nu trebuie să fie același ca la pacienții care nu practică muzica la modul profesionist. Majoritatea muzicienilor suferă în general de deficiențe ale sistemului auditiv, osteo-articulare, foarte mulți din cauza posturii greșite sau a posturii care se defectează în timpul studiului la instrument și credem că și aceste boli profesionale ale muzicienilor ar trebui tratate strict la cabinete specializate, pe terapie dedicată”, a detaliat Demenescu, organizator al simpozionului.

Ea a precizat că la Clinica româno-elvețiană de scolioză Muller din Timișoara se efectuează deja un screening pentru tineri muzicieni. Veronica Laura Demenescu a adăugat că medicii de la clinică au înțeles nevoia pacienților muzicieni profesioniști și încearcă să extindă acest demers.

”Suntem compuși din sunete, formăm o muzică și corpul nostru cântă”, ceea ce face posibilă legătura dintre muzică și științele exacte, au susținut participanții.

Prof. univ. dr. George Mihalaș, specialist în informatică medicală (Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara), a prezentat câteva rezultate ale unei cercetări pe care a făcut-o prin care reprezentările grafice ale activității organelor interne vor putea fi însoțite sau înlocuite de reprezentări sonore.

Astfel, a susținut el, un anumit diagnostic ar putea fi recunoscut după ”melodia” de pe un fișier audio din fișa de observație a pacientului, întrucât urechea percepe mult mai bine diferențe foarte fine ale sunetelor decât o face ochiul pe o reprezentare grafică, de exemplu pe o electrocardiogramă.

Potrivit lui George Mihalaș, reprezentarea prin sunete a unei afecțiuni coronariene, a unui infarct, este ”o melodie care sună foarte trist”.

”Mă interesează transpunerea în forma sonoră a unor structuri moleculare, să asociem sunetele cu structura moleculară. (…) Dacă se asociază fiecărui element din secvența moleculară un anumit sunet se obține o linie melodică, iar respectiva linie melodică este o reprezentare într-o formă sonoră a structurii”, a explicat Mihalaș.

El încearcă astfel inclusiv detectarea ”muzicală” a anomiilor ce apar la nivel molecular și care conduc la apariția bolilor.

”Unul dintre lucrurile care apar în mod frecvent sunt mutațiile în care o moleculă care este reprodusă nu mai este identică cu ‘părintele’. Când este vorba despre structuri foarte mari, ochiul trece ușor cu vederea peste micile deosebiri, dar urechea nu. Dacă se pun două linii melodice identice, în clipa în care între ele este ceva deosebit, urechea percepe imediat diferența dintre ele”, a detaliat Mihalaș.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Sfaturi utile pentru femei – 4 mici investiții pentru a te simți bine în pielea ta!

De multe ori, doamnele și domnișoarele simt nevoia de noi achiziții care să contribuie major la crearea unui sentiment plăcut. Încrederea în...

Cum să reduci cheltuielile pe care le ai cu mașina – Trucurile pe care merită să le încerci!

A întreține o mașină nu este ușor, dar nici ieftin. Pe lângă carburant, există o mulțime de lucruri care te fac să...

Pandemia ți-a afectat venitul? Iată cele mai TARI idei de cadouri pentru partenera ta în vreme de criză!

Într-o perioadă în care veniturile tuturor oamenilor au fost afectate, sărbătoriții ar trebui să se gândească mai des la expresia „gestul contează”....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: