Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Soiuri de măr recomandate pentru înfiinţarea de plantaţii de pomi

Soiuri de măr recomandate pentru înfiinţarea de plantaţii de pomi

Pentru toamna anului 2013 în scopul înfiinţării de plantaţii de pomi recomandăm soiurile de măr de iarnă Generos, Florina şi Idared pe care le descriem în continuare.

Generos. Soi obţinut la S.C.P.P. Voineşti şi omologat ca soi nou în anul 1983. Genitori:(Parmain d’or x M, Kaido) x ( Jonathan x H53-39-2) x Frumos de Voineşti.

Pomul de vigoare mijlocie, intră repede pe rod, fructifică pe ramuri scurte, ţepuşe; coroana invers conică, cu ramuri de schelet solide, bine garnisite cu ramuri de rod. Rezistenţa la rapăn este de tip poligenic; se cultivă cu un număr redus de tratamente fitosanitare.

Fructul este mare, 160-180 g, sferic sau sferic uşor turtit, uşor asimetric. Pieliţa netedă, uşor acoperită de pruină, de culoare roşu deschis pe 60-70 % din suprafaţă, pe fond verde gălbui. Pulpa galbenă, cu textura fină, suculentă gust plăcut, fin aromat.

Epoca de coacere din decembrie până în februarie; se poate păstra până la începutul lui martie.

Florina. Soi obţinut în Franţa la Staţiunea Angers şi introdus în cultură în anul 1977, apoi licenţiat şi autorizat pentru producţie la noi în ţară din 1993. Provine din încrucişarea soiului Jonathan cu un hibrid complex (621-1) purtător al genei de rezistenţă Vf, moştenită de la Malus floribunda 821.

Pomul de vigoare mare, cu ramificare bună şi rodire pe formaţiuni lungi şi scurte. Prezintă rezistenţă la rapăn, dar are o uşoară sensibilitate la făinare.

Producţia este constantă şi poate atinge uşor 30-40 t/ha.

Fructul este mijlociu spre mare, de 150-180 g, uşor tronconic, cu pieliţa verde gălbuie, acoperită cu roşu oranj pe 2/3 din suprafaţă, cu aspect atrăgător. Pulpa este fermă, suculentă, uşor acidulată, cu aromă specifică şi gust bun.

Epoca de coacere şi consum de la începutul lunii octombrie până în martie.

Idared. Soi obţinul în S.U.A., din încrucişarea Jonathan x Wagner, iar în cultură introdus în anul 1942. La noi în ţară a fost autorizat în anul 1979.

Pomul de vigoare mijlocie, cu port ramificat, înfloreşte timpuriu dar eşalonat, foarte productiv şi destul de constant. Este destul de sensibil la rapăn şi făinare, precum şi la arsura bacteriană.

Fructul este supramijlociu şi mare, de formă sferică uşor aplatizată, verde gălbui acoperit cu roşu pe1/2 din suprafaţă. Pulpa este alb gălbuie, crocantă, acidulată, de calitate bună. Este considerat soiul cu păstrarea cea mai bună, fără pierderi în depozit.

Epoca de coacere şi păstrare de la începutul lunii octombrie până în aprilie.

Dr.Ing.Gheorghe Ioan Deaconu

Director Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Profesorii de la Colegiul Național Militar din Alba Iulia, imunizați cu două tipuri de vaccin. Precizările unității

Un angajat al secției de terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu acuză faptul că pacienții cu COVID ar fi legați de paturi,...

FOTO-VIDEO: ACCIDENT la ieșirea din Alba Iulia spre Sebeș. Trei autovehicule implicate. TRAFIC BLOCAT

Un accident rutier a avut loc luni, 8 martie, în jurul orei 9.00, pe DN 1, la ieșirea din Alba Iulia spre Sebeș....

Dan Barna, primul candidat pentru alegerile prezidențiale din 2024. ”Dacă acest guvern va performa, voi fi într-o poziție bună”

Mesaje de 8 Martie 2021. Felicitări și urări de Ziua Femeii. „Închin paharul pentru noi FEMEILE! Pentru bărbații care ne au, pentru nenorociții...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: