Acasă STIRI Sorin Bumb: Racordarea la rețelele de energie rămâne gratuită. Posibilitatea de a...

Sorin Bumb: Racordarea la rețelele de energie rămâne gratuită. Posibilitatea de a plăti lucrările de racordare în avans

[ad_1]

Consiliul Județean Alba a fost obligat în instanță să plătească daune unui șofer, după ce acesta și-a distrus roțile mașinii într-o groapă nesemnalizată, de pe DJ 107 M, pe raza localității Colțești. 

În timpul procesului desfășurat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, reprezentații legali ai Consiliului Județean Alba au încercat să aducă în discuție o posibilă neatenție a șoferului, că acesta nu ar fi adaptat viteza la condițiile meteo, dar și că anvelopele ar fi putut fi uzate, însă judecătorii au respins toate argumentele. 

Accidentul rutier s-a petrecut la sfârșitul anului 2019, însă o decizie în instanță a fost dată abia în 12 februarie 2021.

Procesul s-a desfășurat între firma asiguratoare și UAT Alba, prin Consiliul Județean Alba.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării instanței, ”la data de 28.12.2019, în jurul orelor 19:30, autoturismul marca Ford, cu … a fost implicat într-un eveniment rutier pe DJ 107 H, la km 53+900m, în localitatea Colțești, eveniment ce a constat în impactul autoturismului cu o groapă nesemnalizată aflată pe partea, așa cum reiese din declarația numitului  C care se coroborează cu constatările făcute de un agent din cadrul IPJ Alba. și mențiunile din autorizația de reparație CA.

Din aceleași probe, care se coroborează cu celelalte acte ale dosarului de daună reiese că urmare a impactului autoturismului cu groapa au fost produse avarii la roțile de pe partea stângă, anvelopa din față fiind tăiată, iar cea din spate fiind avariată. Costul reparațiilor necesare pentru aducerea vehiculului în starea anterioară evenimentului rutier este de 1080 lei, din care 1040 lei cost al materialelor, iar 40 lei cost al manoperei”, se arată în motivarea instanței.

Cum a încercat să se apare Consiliul Județean Alba

”Fotografiile și declarația eliberată de către agentul de poliție nu sunt de natură a conduce la concluzia că avariile au fost cauzate de o groapă, fiind greu de crezut că la pătrunderea într-o groapă atât de adâncă încât să cauzeze crăparea anvelopei, autoturismul nu își pierde direcția de deplasare, ba mai mult, din spate în aceeași groapă, provocând aceleași avarii, dar tară ca restul autoturismului să fie atins.

Prin urmare, nu se poate stabili în mod cert, prin probele administrate în dosar, dacă prejudiciul produs s-ar fi datorat doar stării drumului și nu chiar culpei conducătorului auto care, raportat la momentul producerii evenimentului, nu a adaptat viteza la condițiile de drum, (fiind perioadă de iarnă), la ora producerii incidentului (fiind pe timp de noapte), condiții în care acesta ar fi trebuit să conducă mult mai precaut, neexcluzând posibilitatea existenței unei uzuri îndelungate a anvelopelor, care în contact cu o groapă să fi fost avariate”, au declarat în timpul procesului reprezentanții CJ Alba.

Ce a decis Judecătoria Alba Iulia

În primul rând instanța din Alba Iulia a stabilit că Consiliul Județean Alba are calitatea de administrator al drumului și că are obligația de a asigura starea tehnică corespunzătoare a acestuia.

Mai mult, ”în cauză, instanța apreciază că s-a făcut dovada că prejudiciul a fost cauzat urmare a stării tehnice precare a drumului aflat în administrarea pârâtei, având în vedere că nu s-a constat nicio abatere legată de manevra de depășire executată de conducătorul autoturismului avariat.

De asemenea, instanța reține că existența gropilor si a avariilor produse a fost constată obiectiv de un agent din cadrul IPJ Alba, așa încât existența raportului de cauzalitate în cauză apare ca fiind dovedită”, se mai arată în motivarea instanței.

Drept urmare, în data de 12 februarie, judecătorii au obligat Consiliul Județean Alba la plata a 1080 lei reprezentând despăgubiri civile pentru prejudiciu material şi dobânda legală penalizatoare calculată asupra acestei sume începând cu data de 11.03.2020, până la plata efectivă și  80,6 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 4 meserii potrivite pentru femeile prezentabile

Joburile pentru femei pot fi impartite in mai multe categorii. Astfel, exista cateva meserii care sunt ideale pentru femeile prezentabile, cu un...

Cum poți arăta fabulos toamna. 3 trucuri pe care le folosesc specialiștii pentru ținute senzaționale

Toamna a venit, iar temperaturile de vară au fost înlocuite cu unele mult mai scăzute, puloverele, jachetele sau pardesiile făcându-și loc rapid...

Vrei să-ți pregătești mașina pentru iarnă? Iată 6 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci înainte de prima ninsoare

Să petreci timp asigurându-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă nu numai că te poate ajuta să previi o avarie sau...

Vrei să îți menții angajații fericiți și motivați? Află cum să organizezi un teambuilding de succes!

Dacă și tu ești antreprenor, atunci probabil că știi deja cât de importantă este echipa pe care ți-o formezi și care va...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: