Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Spectacol interactiv inedit de arte performative la Timișoara

Spectacol interactiv inedit de arte performative la Timișoara

Asociaţia Timişoara-Capitală Culturală Europeană în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara organizează în zona Pieței Dacia, în 23 și 24 iunie, de la ora 22:00, spectacolul WINDOWS. Acest proiect este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar ”Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 al anului 2018.

WINDOWS este un spectacol de arte performative, în aer liber, intercativ, în care localnicii și vizitatorii răspund la o serie de întrebări pe diferite teme: de la problemele cu care se confruntă zilnic, până la cele existențiale.

Locuitorii vor primi lumini roșii și verzi pentru a-și afișa răspunsurile în ferestrele lor, iar spectatorii pot participa din stradă, răspunzând la întrebări prin schimbarea între culori. De-a lungul serii se vor desfășura spectacole de teatru și dans, care vor avea ca temă subiectele întrebărilor alese de către cei doi artiști invitați. Întrebările au fost identificate în urma atelierelor de lucru cu copiii și adulții din cartierul Dacia, în timpul celor două săptămâni de rezidență a artiștilor în Timișoara.

Pe un ecran video amplasat în zonă, vor fi prezentate filme din alte orașe europene, care au găzduit spectacolul WINDOWS în ultimii 4 ani, realizându-se astfel, legături între preocupările și creativitatea cetățenilor din Europa. Cartierele se confruntă cu provocări similare oriunde trăim; deși răspunsurile noastre sunt uneori diferite, întrebările pe care le punem noi înșine sunt similare.

Artiștii invitați sunt coregraful Asier Zabaleta (Țara Bascilor/ Spania) și artistul vizual Michael Hanna (Irlanda de Nord/ Marea Britanie) care colaborează cu comunitățile locale pentru a genera o nouă serie de întrebări cu relevanță locală în fiecare oraș pe care îl vizitează. Ambii au experiență îndelungată în regiunile europene în care conflictul a divizat comunitatea și în care cultura are o contribuție semnificativă în vindecarea acesteia.

WINDOWS face parte din stația DARE! a programului cultural TM2021, care se concentrează asupra cartierelor și a puterii culturii de a aduce oamenii împreună, prin participarea și implicarea lor acolo unde locuiesc și muncesc, în strânsă colaborare cu artiștii profesioniști. Intervențiile artistice în spațiile publice din oraș în călătoria spre 2021 vor revitaliza orașul și vor avea ca scop crearea unui spirit incluziv care va genera apropierea oamenilor, prin cultură.

Michael Hanna a absolvit cursurile Universității din Ulster (Irlanda de Nord) în 2012 și, de-a lungul timpului, și-a expus lucrările atât în Marea Britanie, cât și la nivel internațional în: Los Angeles, New York, Paris, Roma și Taiwan.

Asier Zabaleta s-a născut la Ezkio (Gipuzkoa, Țara Bascilor), a studiat artele vizuale la Universitatea din Țara Bascilor, iar dansul și teatrul în San Sebastian, Bilbao și Zürich. În anul 2004, și-a creat propria companie de dans, ERTZA, cu scopul de a găsi un nou spațiu în care să se întâlnească diferite discipline artistice. Lucrările sale au fost văzute în China, Filipine, Brazilia, Peru, Costa Rica, El Salvador, Mexic, Israel, Lituania, Luxemburg, Elveția, Germania, Franța, Italia, Grecia, Spania și Portugalia.

Artiștii performeri implicați în proiectul WINDOWS sunt Eva Danciu – balerină a Operei Naționale din Timișoara și Eugen Curelici – dansator de street dance. Cei doi fac parte din spectacolul Rambuku al Teatrului Național Timișoara, laureat cu premiul UNITER, în anul 2018, pentru cel mai bun spectacol.

Proiectul beneficiază și de implicarea artistică a membrilor companiei de teatru Solidart .

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: