Acasă STIRI ARAD Spitalul din Arad a fost dotat cu un aparat endoscopic de ultimă...

Spitalul din Arad a fost dotat cu un aparat endoscopic de ultimă generație

Un aparat endoscopic de mare precizie, care a costat 600.000 de lei şi care poate depista leziuni precanceroase la colon, stomac şi esofag, a fost pus în funcţiune astăzi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aparatul endoscopic a costat 600.000 de lei, bani asiguraţi din bugetul Consiliului Judeţean (CJ), şi este funcţional, medicii afirmând că tehnologia este cea mai performată existentă în lume pentru acest tip de investigaţii. Potrivit şefului Secţiei Gastro-Enterologie a SCJU Arad, Eftimie Miuţescu, cu noul dispozitiv medical pot fi depistate leziunile de la nivelul colonului, stomacului şi esofagului.

În 2010, în Arad am introdus, în premieră naţională, imunotestul fecal pentru determinarea hemoragiilor oculte, reuşind să depistăm leziunile pentru a fi înlăturate. Acum, această tehnologie nouă ne permite să determinăm cu precizie maximă leziunile, fiind cel mai performant aparat în acest domeniu. Leziunile sunt depistate înainte de a deveni canceroase. Până acum, tratam cancerele în stadii avansate, când şansele de supravieţuire erau foarte mici. Acest aparat ne permite depistarea leziunilor cu câţiva ani înainte de apariţia cancerului, când rata de vindecare este de sută la sută”, a declarat Eftimie Miuţescu.

Se speră că în Arad va fi redusă mortalitatea din cauza cancerului colorectal, care în judeţ are o incidenţă peste media naţională, respectiv de 15 cazuri la 100.000 de locuitori.

La rândul său, preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, a declarat că aparatul va deservi pacienţii din vestul ţării, dar şi din alte judeţe apropiate.

În România, acest tip de aparat există doar în Târgu-Mureş şi în Cluj-Napoca, Aradul fiind al treilea oraş care deţine această tehnologoie de ultimă generaţie. Din acest moment, putem spune că spitalul nostru intră în circuitul unităţilor care deţin aparatură de mare performanţă. Aparatul are o adresabilitate pentru pacienţii din vestul ţării şi din alte judeţe”, a declarat Ioţcu.

Potrivit medicilor arădeni, cancerul colorectal este al treilea în rata îmbolnăvirilor, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Incidenţa în România este de zece îmbolnăviri la 100.000 de locuitori, mai mare cu 50 la sută fiind în Arad. Cancerul gastric are o mortalitate mai mare, pentru că este depistat mai târziu, incidenţa naţională fiind de 22 de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să obții un look de film noir? 4 sfaturi pentru bărbații care preferă stilul clasic

Film noir este un termen cinematografic, care descrie filmele polițiste hollywoodiene clasice. Acesta a devenit un reper cunoscut nu doar în acest...

Pleci la munte? Află 4 lucruri de care trebuie să ții cont pentru o escapadă montană perfectă!

Zona montană este perfectă pentru o ieșire din oraș și pentru o gură de aer curat. Muntele este extrem de benefic pentru...

4 AVANTAJE și 4 DEZAVANTAJE pe care le are INTERNETUL în societatea contemporană

Odată cu apariția internetului, lucrurile au început să devină mai ușoare, mai dezvoltate și mai moderne. Procesele de comunicare, cele de plată,...

Totul despre PC-uri: Iată în ce mituri despre calculatoare nu mai trebuie să creadă persoanele din Vest în anul 2020!

Unii oameni au tendința de a crede tot ce aud, fără a se interesa dacă informațiile primite sunt corecte sau nu. Din...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: