Acasă STIRI ARAD Spitalul din Arad a fost dotat cu un aparat endoscopic de ultimă...

Spitalul din Arad a fost dotat cu un aparat endoscopic de ultimă generație

Un aparat endoscopic de mare precizie, care a costat 600.000 de lei şi care poate depista leziuni precanceroase la colon, stomac şi esofag, a fost pus în funcţiune astăzi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aparatul endoscopic a costat 600.000 de lei, bani asiguraţi din bugetul Consiliului Judeţean (CJ), şi este funcţional, medicii afirmând că tehnologia este cea mai performată existentă în lume pentru acest tip de investigaţii. Potrivit şefului Secţiei Gastro-Enterologie a SCJU Arad, Eftimie Miuţescu, cu noul dispozitiv medical pot fi depistate leziunile de la nivelul colonului, stomacului şi esofagului.

În 2010, în Arad am introdus, în premieră naţională, imunotestul fecal pentru determinarea hemoragiilor oculte, reuşind să depistăm leziunile pentru a fi înlăturate. Acum, această tehnologie nouă ne permite să determinăm cu precizie maximă leziunile, fiind cel mai performant aparat în acest domeniu. Leziunile sunt depistate înainte de a deveni canceroase. Până acum, tratam cancerele în stadii avansate, când şansele de supravieţuire erau foarte mici. Acest aparat ne permite depistarea leziunilor cu câţiva ani înainte de apariţia cancerului, când rata de vindecare este de sută la sută”, a declarat Eftimie Miuţescu.

Se speră că în Arad va fi redusă mortalitatea din cauza cancerului colorectal, care în judeţ are o incidenţă peste media naţională, respectiv de 15 cazuri la 100.000 de locuitori.

La rândul său, preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, a declarat că aparatul va deservi pacienţii din vestul ţării, dar şi din alte judeţe apropiate.

În România, acest tip de aparat există doar în Târgu-Mureş şi în Cluj-Napoca, Aradul fiind al treilea oraş care deţine această tehnologoie de ultimă generaţie. Din acest moment, putem spune că spitalul nostru intră în circuitul unităţilor care deţin aparatură de mare performanţă. Aparatul are o adresabilitate pentru pacienţii din vestul ţării şi din alte judeţe”, a declarat Ioţcu.

Potrivit medicilor arădeni, cancerul colorectal este al treilea în rata îmbolnăvirilor, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Incidenţa în România este de zece îmbolnăviri la 100.000 de locuitori, mai mare cu 50 la sută fiind în Arad. Cancerul gastric are o mortalitate mai mare, pentru că este depistat mai târziu, incidenţa naţională fiind de 22 de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: