Ieri noapte a fost petrecere mare pentru toți creștinii ortodocși de rit vechi, ei celebrând trecerea dintre ani, Revelionul.
Sârbii din Banat dar și ucrainenii, rușii și macedonenii au petrecut la cumpăna dintre ani cu muzică, dans şi mese întinse, acasă sau la restaurant, în familie sau cu prietenii. Din meniul de Anul Nou al sârbilor nu a lipsit “karageorgevaci pleskavita”, fripturile de miel şi de purcel, afumătura şi nici tortul cu nucă. Una dintre tradițiile sârbilor spune că înainte de miezul nopţii trebuie să te afli în preajma unor ţigănci, iar dacă ele te vor acoperi cu fustele lor largi și înflorate, vei avea parte de noroc și sănătate tot anul. Paharele sparte la trecerea dintre ani simbolizează și ele alungarea ghinionului, așa că ieri noapte mii pahare s-au făcut țăndări odată cu urarea Srecna Nova Godina!
Calendarul iulian, respectat de creştinii de rit vechi, a fost folosit în Europa până în anul 1582, când Papa Grigore al II-lea a realizat un nou calendar, cel gregorian, adoptat de majoritatea ţărilor de pe continent. Până în 1923, bisericile ortodoxe au folosit în continuare calendarul iulian. În luna mai a acelui an, Sinodul de la Constantinopol a propus calendarul iulian îndreptat, format dintr-o parte solară, similară cu cea de care ţine cont calendarul gregorian, şi una lunară, cu ajutorul căreia se calculează astronomic data Paştilor.
Se estimeză că peste 20.000 de sîrbi bănățeni au sărbătorit cu ocazia anului nou.