AcasăADVERTORIALȘtiai că abilitățile motorii sunt importante încă din primii ani de viață?...

Știai că abilitățile motorii sunt importante încă din primii ani de viață? Află AICI 5 lucruri pe care să NU le faci pentru a nu împiedica dezvoltarea armonioasă a copilului tău

Ca părinte, este important să ai în vedere lista completă a abilităților pe care copilul tău trebuie să le dezvolte încă de la o vârstă foarte fragedă. Așadar, pe lângă creativitate, aptitudinile lingvistice și cele de interacțiune socială, trebuie să acorzi importanță și abilităților motorii, astfel încât să te asiguri că cel mic va avea mai târziu, ca adult, o serie de obiceiuri sănătoase, care se vor dovedi utile pentru el în nenumărate contexte din viața de zi cu zi. 

Abilitățile motorii sunt de două tipuri: grosiere și fine. Primele implică mușchii mari, precum cei ai picioarelor, iar ultimele sunt responsabile de mișcarea mușchilor mici, cum ar fi cei ai degetelor. Pe scurt, ele sunt legate de capacitatea de a controla și coordona mișcările și de propriocepție, adică de orientarea corpului în spațiu. Prin urmare, este esențial să ai grijă ca pe lista activităților pe care le pregătești pentru copilul tău să fie incluse și cele care îl ajută să-și dezvolte aceste aptitudini.

5 lucruri pe care să NU le faci ca să nu afectezi dezvoltarea abilităților motorii la copilul tău

  • Nu îi împiedica libertatea de mișcare în primul an de viață

Celui mic nu trebuie să i se limiteze în niciun fel mișcările. Chiar și în primele luni, atunci când învață să se întoarcă de pe o parte pe alta, singurul lucru la care trebuie să fii atent este ca el să nu se lovească. Altfel, nu este necesar să intervii. Când începe să meargă de-a bușilea, lasă-l să își folosească singur picioarele și brațele pentru a se ridica și a începe să exploreze spațiul care îl înconjoară. Pe măsură ce crește și vrea să apuce diferite obiecte, nu încerca din prima să îl ajuți, oricât de mare ar fi tentația. 

  • Nu îl expune prea mult tehnologiei

Este imposibil ca, în era tehnologiei, să îl ferești pe cel mic, pe măsură ce crește, de laptop, telefon sau tabletă. Încearcă, însă, să îl împiedici să le folosească prea multe ore pe parcursul zilei, deoarece o va face în detrimentul activităților în aer liber. Mișcarea în parc sau în spațiile special amenajate pentru copii este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a corpului și îmbunătățirea abilităților motorii.

  • Nu îl încuraja să petreacă timpul singur

Orice joc care implică mai mulți participanți este important nu numai pentru ca cel mic să învețe să interacționeze cu cei din jur, dar și fiindcă îl poate solicita destul de mult din punct de vedere fizic. 

Prin urmare, nu trebuie să îl încurajezi să se joace deseori singur sau să petreacă marea parte a timpului desfășurând acele activități pe care le consideri indispensabile pentru ca el să devină un adult realizat. Oricât de mult te-ai considera responsabil de programarea pentru succes sau eșec a copilului tău, nu uita că este esențial ca el să se bucure de anii cei mai frumoși ai vieții, în prezența celor de aceeași vârstă ca și el.

  • Nu te gândi că jocurile copilăriei tale sunt depășite

Dacă tu ai crescut jucând șotronul, alergând și sărind coarda, de ce copilul tău nu ar putea face același lucru? Bineînțeles, vremurile se schimbă, iar viitoarele generații vor avea parte de experiențe diferite față de cele pe care le-ai trăit tu. În același timp, însă, cel mic învață să cunoască lumea cu ajutorul părinților, care îl ghidează pas cu pas. Prin urmare, dacă tu îl încurajezi de la o vârstă fragedă să practice activitățile de acest fel, el nu poate fi decât curios și dornic să aibă parte de noi aventuri.

  • Nu te axa strict pe jocuri care dezvoltă doar creativitatea

Activitățile care stimulează creativitatea sunt extrem de utile, însă unii părinți, din dorința ca cel mic să își îmbogățească imaginația cât mai mult, se concentrează strict asupra acestora. Nu ignora nici măcar în primii ani de viață ai copilului acele jocuri prin intermediul cărora el își poate mișca în mod liber părțile corpului. Există, de exemplu, balansoare și leagăne la prețuri accesibile, care pot fi extrem de utile în acest sens, deoarece ajută la dezvoltarea echilibrului și la întărirea musculaturii.

Pe scurt, este important să îți stimulezi copilul să facă mișcare cât mai multă, începând cu perioada când învață să apuce mici obiecte și până la vârsta când îi vei cumpăra prima bicicletă sau va începe să practice un sport. Fii sigur că toate aceste activități vor avea un impact pozitiv asupra sa îl vor ajuta extrem de mult atunci când va deveni adult!

Sursa foto: storyblocks.com

                  shutterstock.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc