Acasă Muzeul Virtual-Exponatul Lunii „ STRACHINĂ – CULTURA WIETENBERG”

„ STRACHINĂ – CULTURA WIETENBERG”

Cercetarea preventivă a sitului de la Şoimuş – „Teleghi”, în suprafaţa traversată de autostrada A1, a dus la descoperirea urmelor unor aşezări din epoca neolitică, epoca bronzului şi perioadele dacică, romană şi postromană, care s-au suprapus parţial.

            Aşezarea de epoca bronzului a durat pe parcursul perioadelor mijlocii şi târzii ale acesteia, majoritatea descoperirilor aparţinând culturii Wietenberg. Între acestea, predominante sunt obiectele ceramice (olărie, plastică, ustensile), mai puţin numeroase fiind cele din os şi corn şi cele din piatră. Cele mai multe complexe din care provin materialele arheologice sunt gropile cu diferite destinaţii (de provizii, menajere, rituale, funerare). Au fost identificate şi câteva locuinţe.

            Fragmentele care alcătuiesc vasul prezentat, provin dintr-o locuinţă. După caracteristicile ceramicii (tipuri de recipiente, decor), acesta aparţine culturii Wietenberg, în faza III de evoluţie a acesteia, de pe parcursul Bronzului mijlociu.

            Vasul face parte din categoria străchinilor, cu profil în formă de S, umărul fiind bine evidenţiat, gâtul uşor arcuit şi buza evazată, cu marginea ascuţită şi teşită la exterior. A fost confecţionat din pastă fină, având nisip în conţinut, fiind bine ars, în atmosferă reducătoare, obţinându-se o culoare brun închisă, cu porţiuni negricioase. Suprafaţa a fost lustruită, atât la exterior, cât şi la interior. Ornamentarea vasului s-a făcut prin tehnica inciziei şi încrustaţiei, fiind organizată în benzi orizontale, dispuse la exterior. Trei astfel de benzi, înguste se găsesc dispuse pe teşitura exterioară a buzei, la baza gâtului şi pe corp. Acestea constau în două linii paralele, orizontale, între care se află un şir de liniuţe scurte, paralele, oblice, tăiate de alte liniuţe, mai lungi, cu oblicitate inversă. Primele două benzi, de sus în jos sunt unite de patru grupuri echidistante, de câte trei grupuri a trei linii verticale, paralele. Între banda de la baza gâtului şi cea de pe corp se află o bandă lată, ce acoperă diametrul maxim al vasului, constând dintr-o înlănţuire de romburi dispuse orizontal. Spaţiile triunghiulare formate de laturile romburilor şi benzile ce le încadrează sunt umplute cu linii paralele cu laturile triunghiurilor, care se întâlnesc la mijlocul acestora. Decorul incizat a fost pus în evidenţă prin umplerea liniilor cu o pastă albicioasă.

                                                                                                     Marc Antoniu, Arheolog

Drumul efemer al obiectelor descoperite pe şantierele arheologice trece şi prin laboratorul de restaurare – investigaţii, unde sunt cercetate din punct de vedere fizico-chimic, în vederea stabilirii deteriorărilor, cauzelor, factorilor de degradare şi a metodologiei de restaurare. Analizele trebuie să se efectueze, pe cât este posibil prin metode nedistructive sau micro distructive. Restauratorul trebuie să înţeleagă un întreg context istoric, social economic şi artistic pentru a putea readuce în lumina „vitrinei” obiectul admirat de public.

Descoperite în general fragmentate, acoperite cu un strat grosier de pământ, praf şi depuneri chimice aderente care pot să ştirbească integritatea şi frumuseţea fragmentelor fragilizate în solul de zacere, obiectele sunt supuse unui tratament personalizat care să nu diminueze sau să falsifice părţi ale acestuia. Se folosesc doar materiale şi substanţe care au fost experimentate şi testate în condiţii controlate, suficient de riguroase pentru a fi concludente în determinarea incompatibilităţilor şi efectelor secundare. De asemenea se vor folosi materiale şi substanţe reversibile,  cu proprietăţi fizico-mecanice apropiate celor originale, care pot fi îndepărtate ulterior fără a afecta starea obiectului, iar  lizibilitatea intervenţiilor trebuie să se poată face prin examinare directă.

Actul de restaurare nu-şi propune să creeze un bun cultural nou, el trebuie să aducă bunul cultural mobil la o stare şi un aspect care să transmită cât mai complet funcţia originală a acestuia şi să ofere specialiştilor informaţiile istorice necesare în încercarea de a reconstitui viaţa unei comunităţi.

                                                                                              Daniela Gheară,

                                                                     Expert restaurare ceramică, sticlă, porţelan

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: