Acasă STIRI Strat nou de zăpadă la munte. În Parâng stratul nou are 40...

Strat nou de zăpadă la munte. În Parâng stratul nou are 40 de centimetri

[ad_1]

Codul galben de ninsori a adus precipitații abundente, în special la munte. În zona montană s-a depus strat nou de zăpadă. Sunt 50 de centimetri de zăpadă la Râușor și 40 în Parâng. Iar acesta este doar stratul depus în urma ninsorilor din ultimele ore.

Ninge în continuare

Vremea la munte este una din mijlocul iernii. Ninge abundent în continuare, deși a trecut o săptămână din luna aprilie.

”În Parâng ninge în continuare. A nins încă vreo 40 de centimetri și mai aveam vreo 80 de centimetri”, a declarat Remus Popescu, șeful Salvamont Parâng.

Și în Retezat iarna a fost darnică din nou.

”Ninge. La Râușor zăpada proaspătă are jumătate de metru la altitudinea de 1200 de metri. E zăpadă ca în povești. Un fel de ”Crăciunul mieilor””, spune Ovidiu Bodeanu, șeful Salvamont Hunedoara.

Cu această ultimă ninsoare, sezonul de schi se prelungește. Și asta pentru că deși zăpada căzută în ultimele ore este una apoasă, iar prognoza meteo sugerează o încălzire a vremii de săptămâna viitoare, vor fi destule zone în care se va putea schia și pe parcursul acestei luni.

În Parâng spre exemplu, se va putea schia fără probleme pe sub telescaun, până la pilonul 17. Săptămâna aceasta, ninsoarea face posibilă și folosirea pârtiei B, în întregime, până la telescaunul vechi.

Se menține riscul de avalanșă

În zona montană riscul de avalanșă se menține. În Parâng e risc de avalanșă de 3 spre 4. La peste 1800 de metri altitudine. Și asta pentru că stratul de zăpadă e mare. Și instabil. În aceste condiții salvamontiștii recomandă mare atenție în special celor care vor să facă schi de tură. Spun că e rcomandat acum să nu se meargă în zona de creastă.

Conform buletinului nivometeorologic, pe versanții nordici, estici și sudici sunt prezente plăci de vânt recente, iar în zonele adăpostite sunt depozite mai însemnate de zăpadă. În intervalul următor va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent, iar vântul intens va forma noi plăci de vânt pe versanții sudici și estici. Mai ales la supraîncărcări, plăcile recent formate dar și cele mai vechi din apropierea crestelor se pot fisura, iar stratul instabil din partea superioară poate aluneca peste stratul vechi, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii pe pantele mai înclinate. Și sub 1800 m, stratul de zăpadă nou depus va fi pe alocuri mai însemnat. Pe pantele înclinate, mai ales la supraîncărcări mari, zăpada recentă din ultimele zile, de la altitudini de peste 1500 m, poate aluneca peste straturile mai vechi și mai dure, ducând astfel la declanșarea de avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii în zonele cu depozite mai însemnate.

[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: