Acasă STIRI Strategia pentru Valea Jiului. Pe ce proiecte au căzut de acord primarii

Strategia pentru Valea Jiului. Pe ce proiecte au căzut de acord primarii

[ad_1]

O discuție pe marginea strategiei Văii Jiului a avut loc la începutul acestei săptămâni. În urma întâlnirii, desfășurată on-line, primarii din Valea Jiului au căzut de acord asupra a 10 proiecte care vor fi incluse în strategia întocmită de PWC.

Unele idei, altele deja începute

Așa se prezintă proiectele menite să conducă la dezvoltarea Văii Jiului pe bani puși la dispoziție din fondul de tranziție justă. Și asta pentru că proiectele de transport se suprapun oarecum peste Green-Line-ul pe care CJ Hunedoara se chinuie să-l implementeze. Un centru de recuperare e deja în faza de studiu la Uricani, iar Petrila, fosta mină Petrila, reprezintă și ea un punct pe harta proiectelor. Cât despre proiectele din turism sunt începute de circa 10 ani, dar nici Straja nici Parângul nu au beneficiat de bani pentru finalizarea domeniilor schiabile.

Un prim proiect asupra cărora primarii din Valea Jiului au căzut de acord este acela al unui centru medical de recuperare pentru populația cu boli profesionale, afecțiuni cronice și dizabilități – copii și adulți.  Studiul de fezabilitate pentru acest proiect este la Primăria Uricani și ar fi trebuit finalizat la sfârșitul lunii martie.

Un alt centru ce ar urma să ia naștere în Valea Jiului este centrul de excelență pentru educație vocațională în sistem dual. Acest proiect presupune un parteneriat între IȘJ Hunedoara, primăriile din Valea Jiului și operatorii economici. Proiectul propune dezvoltarea învățământului dual și formarea tinerilor în anumite domenii.

Revin în atenție domeniile schiabile și parcurile industriale

Proiectul ”Parc Industrial Valea Jiului„ presupune înființarea de parcuri industriale în diferite zone. Vizează revitalizarea fostelor zone industriale. Proiectul va fi realizat în etape, și va viza investiții de tip brownfield dar și greenfield. Proiectul va trebui să țină cont de conceptul de parc eco-industrial.

Proiectul integrat privind extinderea domeniului schiabil din Valea Jiului, dezvoltarea infrastructurii de producere a zăpezii artificiale, amenajarea de trasee de mountain bike, construcția de centre de tip SPA și wellness, dar și dezvoltarea infrastructurii pentru mobilitate urbană și montană reprezintă o altă idee ce va fi cuprinsă în strategie. Aici se propune extinderea domeniului schiabil din Straja și zonele Parâng-Petroșani și Pasul Vâlcan. Totodată ar urma să se construiască noi pârtii pe raza orașului Petrila. Proiectul mai prevede și instalații de transport pe cablu care să faciliteze accesul turiștilor la munte, dar și construcția de centre spa și wellness care să ofere o nouă alternativă turiștilor care ajung la munte.

Un alt proiect vizează conversia funcțională a minelor din Valea Jiului. Ar urma să se înființeze Centrul Multicultural Petrila, Centrul Educațional Lupeni și Centrul de Recreere și Agrement Uricani. În fiecare din aceste centre ar urma să fie angajate în special persoane din grupurile vulnerabile, inclusiv din rândurile minerilor disponibilizați.

Proiectul integrat pentru dezvoltarea turismului montan și de aventură vizează dezvoltarea rețelei de trasee montane din toate masivele din Valea Jiului. Este vorba despre trasee pedestre, dar și pentru cicloturism. Ar urma să fie dezvoltate și traseele care fac legătura între zonele populate și centrale și masivele montane. Vor fi realizate trasee tematice. Vor fi amenajate și omologate trasele turistice, cele culturale, sportive și de agrement, dar și peșterile și spațiile de camping, cabanele și refugiile montane.

Regenerare urbană și pensiuni turistice

Un proiect pilot de regenerare urbană vizează înființarea de zone recreative în localitățile din Valea Jiului prin implicarea societății civile. Ar urma să fie puse în aplicare concursuri de soluții urbanistice. În fiecare localitate ar urma să existe un proiect de regenerare urbană. Proiectul vizează conversia funcțională a unor clădiri sau a unor spații publice amplasate, de preferință, în afara zonelor centrale.

Dezvoltarea și promovarea de pensiuni turistice cu alimentație pe bază de produse locale reprezintă un alt proiect. Proiectul ar urma să ofere posibilitatea achiziționării de echipamente și utilaje de către întreprinzătorii locali care ar avea posibilitatea să participe la programe de training.  Aici e vorba de implementarea unei scheme de ajutor de stat de tip minimis care să ofere posibilitatea înființării de pensiuni turistice, inclusiv agro-turistice bazate pe produse locale.

Modernizarea și eficientizarea mobilității rutiere și a formelor alternative de transport vizează un alt proiect. Aici este cuprinsă reabilitarea și moderzniarea infrastructurii rutiere și feroviare, dar și îmbunătățirea transportului public.

Ultimul proiect asupra căruia primarii au căzut de acord este cel care face referire la implementarea elementelor esențiale din conceptul smart-city la nivel integrat în Valea Jiului. Ar urma să fie construită o zonă modernă și inteligentă din punct de vedere high-tech, inclusiv prin montarea de sisteme de supraveghere care să conducă la creșterea siguranței cetățeanului dar și la creșterea capacității administrative în folosul cetățeanului.

[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 aspecte la care să fii atent pentru a alege geaca de iarnă potrivită

Sezonul rece are farmecul său, însă temperaturile scăzute pot crea multe neplăceri. Îmbrăcămintea necesită multă atenție pe timpul iernii. Ai nevoie de...

Vrei să îți renovezi casa? Iată cele mai inspirate idei pentru amenajări interioare de calitate!

Exista anumite momente in care te gandesti ca aspectul casei tale nu te mai multumeste? Daca ai raspuns afirmativ la aceasta intrebare,...

Ești bunică pentru prima oară? Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru bebelușul din familia ta

Venirea pe lume a primului nepot din familie este întotdeauna un moment emoționant și de referință pentru întreaga familie. Toată lumea își...

Ce înseamnă o casă sigură și ce poți face pentru a fi mereu în siguranță la tine acasă

 O casă pe pământ, o vilă sau chiar şi un apartament trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi sigure, atât în...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: