Acasă SOCIAL Studiu: Datoriile financiare ale părinților pot influența bunăstarea emoțională a copiilor

Studiu: Datoriile financiare ale părinților pot influența bunăstarea emoțională a copiilor

Unele tipuri de datorii, cum ar fi creditele ipotecare și creditele pentru educație, sunt legate de o mai consistentă bunăstare a copilului în timp ce datoriile negarantate precum cardurile cu sold creditor și facturile medicale restante sunt legate adesea de probleme de comportament ale copiilor, potrivit unui studiu american citat de uk.reuters.com.

“Descoperirile noastre subliniază că o datorie financiară poate fi atât pozitivă, cât și negativă, în funcție de scopul în care este utilizată, precum și de prețul sau costul la care se face împrumutul, în ceea ce privește ratele dobânzilor, taxele și altele asemenea”, a declarat autorul principal al studiului, Lawrence M. Berger, de la Institute for Research on Poverty din cadrul Universității Wisconsin din Madison.

“Este logic că preluarea datoriilor pentru investiții specifice poate fi benefică — de exemplu, luarea de credite pentru elevi în scopul de a merge la colegiu sau a unui credit ipotecar pentru a cumpăra o casă — putând duce la rezultate sociale și economice mai bune, în timp ce a lua pe datorie negarantată, cum ar fi creditele prin card de credit sau creditele pe termen scurt ‘payday loans’, care nu sunt legate de astfel de investiții, nu ar putea duce la rezultate similare”, a spus Berger prin e-mail.

Cercetătorii au analizat datele de pe un eșantion național de participanți recrutați de pe când erau copii în 1979, precum și de la copiii acestor subiecți, care au început să fie incluși în eșantion din 1986. Întregul grup de subiecți a fost urmărit în cadrul acestui studiu până în anul 2008.

Cercetătorii s-au axat pe 9.011 subiecți copii și pe mamele lor, care au fost intervievați la fiecare doi ani cu privire la problemele de comportament ale copiilor. Echipa de cercetare a împărțit, de asemenea, datoriile părinților în patru categorii: cele legate de casă, de educație, de automobil și cele negarantate — inclusiv cardurile de credit, banii datorați persoanelor fizice sau băncilor și creditele medicale.

Familiile cu datorii tind să fie mai educate, cu aptitudini academice și o stimă de sine mai mari. De asemenea, în cadrul grupului studiat acești părinți cu datorii erau cel mai adesea căsătoriți și proprietari ai caselor lor decât părinții fără datorii, probabil pentru că multe persoane defavorizate au acces la credite și sunt mai susceptibile de a lua bani pe datorie, scriu autorii în revista ‘Pediatrics’.

Pe măsură ce datoria globală a familiei a crescut, la fel s-a întâmplat și cu problemele comportamentale ale copilului, iar acest lucru a variat în funcție de tipul de datorii. Niveluri mai ridicate ale creditelor ipotecare și ale celor pentru probleme de educație au fost legate de mai puține probleme de comportament, în timp ce creșterea datoriei negarantate din familie era concomitentă cu mai multe probleme de comportament ale copiilor.

“Ceea ce nu este clar în munca noastră este dacă există anumite praguri, în termeni absoluți sau relativi, în ceea ce privește veniturile sau câștigurile, la care ar trebui să vă faceți griji referitoare la influența datoriilor asupra dezvoltării copilului”, a spus Berger.

“Cred că părinții pot fi atenți să nu discute despre dificultățile financiare în fața copiilor lor” și să nu aibă dispute frecvente pe aceste teme în fața lor, a declarat Patricia Drentea de la University of Alabama din Birmingham, care nu a participat la acest studiu.

“Aceste descoperiri nu ne spun că, dacă luați un credit ipotecar, copiii vor fi mai fericiți”, a comentat pe email dr. John Gathergood, economist de la Universitatea din Nottingham (Marea Britanie).

Dar ceva despre tipul de familii care iau credite ipotecare, comparativ cu tipul de familii cu carduri de credit sau împrumuturi scumpe ar fi important de știut pentru bunăstarea copilului, a declarat Gathergood pentru ‘Reuters Health’.

Eforturile de colectare sunt mai riguroase pentru datorii negarantate și pot fi mai stresante, a declarat Heikki Hiilamo, cercetător de politică socială la Universitatea din Helsinki (Finlanda), care, de asemenea, nu a luat parte la elaborarea acestui studiu.

Însă acesta este unul dintre primele studii pe tema datoriilor financiare ale părinților și bunăstarea copilului, așa că domeniul ar trebui să fie investigat în continuare, a declarat Heikki Hiilamo pentru ‘Reuters Health’.

“Ar putea fi obișnuit gândul că cei care se luptă cu datorii (în special negarantate) au luat decizii financiare proaste sau neprudențiale”, a spus Berger. “Cu toate acestea, mulți dintre cei cu carduri de credit, carduri medicale și credite pe termen scurt și-au asumat astfel de datorii deoarece nu aveau alte alternative financiare”, a adăugat sursa citată.

Salariile au stagnat sau au scăzut de mai multe decenii, în special cele inferioare de pe piața forței de muncă, în timp ce creditele au devenit mai ușor accesibile, în mare parte datorită politicilor de dereglementare financiară, a mai spus autorul principal al studiului Lawrence M. Berger.

“Astfel, multe persoane și familii apelează la credite, pur și simplu pentru a rămâne pe linia de plutire”, a spus el. “Deși nu a fost abordată în analizele noastre, consilierea și educația financiară pot fi benefice pe termen scurt, ajutând indivizii și familiile în a alege strategii de reducere a costurilor datoriei și, odată luate, de rambursare cât mai eficientă posibil”, a mai spus Berger, citat de uk.reuters.com.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: