Spanacul și alte legume cu frunze verzi, consumate zilnic, ar putea preveni pericolul degenerării până la demență, susțin cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago (SUA) care au evaluat anual dieta și capacitatea mentală a aproximativ 950 de persoane în vârstă, pe o perioadă de doi până la 10 ani, scrie telegraph.co.uk.
Participanții, care au avut o vârstă medie de 81 ani, au fost supuși la 19 teste pentru evaluarea funcției lor mentale. Cei care au mâncat legume cu frunze verzi, cum ar fi spanac și varză creață, o dată sau de două ori pe zi înregistrează un declin cognitiv semnificativ mai mic decât cei care nu au avut acest obicei alimentar, chiar și atunci când au fost luați în considerare și alți factori, cum sunt educația, exercițiile fizice și istoricul familial de demență.
[quote_box_center]Pierderile de memorie sau scăderea abilităților cognitive sunt unele dintre cele mai mari temeri pentru oameni, cu cât înaintează în vârstă. Deoarece scăderea capacităţii cognitive duce în timp la instalarea bolii Alzheimer și mai apoi la demență, creșterea consumului de legume cu frunze verzi ar putea oferi un mod foarte simplu, accesibil şi non-invaziv de a proteja creierul de aceste maladii, a declarat Martha Clare Morris, coordonatoarea studiului.[/quote_box_center]
Morris a mai spus că beneficiile verdeţurilor sunt, probabil, legate şi de nivelurile ridicate de vitamine şi substanţe nutritive, cum ar fi vitamina K, luteina, acidul folic şi beta-carotenul.
Un studiu anterior, efectuat în Suedia, a demonstrat că spanacul este „vinovat” şi de îmbunătăţirea forţei musculare.