AcasăSOCIALSuper Luna. Cea mai spectaculoasă Lună Plină din ultimii 70 de ani...

Super Luna. Cea mai spectaculoasă Lună Plină din ultimii 70 de ani se va vedea luni, pe tot parcursul nopții

Cea mai mare Super Lună din ultimii 70 de ani se va vedea luni, 14 noiembrie, pe tot parcursul nopții. Faza de Lună Plină se produce luni, la ora 15.54, potrivit Observatorului Astronomic Amiral „Vasile Urseanu”.

Luna va apărea cu cu 14% mai mare şi va fi mai strălucitoare cu 30% faţă de normal, în 14 noiembrie. Astrul se va afla la cea mai apropiată distanţă de Pământ, acelaşi eveniment fiind semnalat în ianuarie 1948, adică acum aproape 70 de ani. Acest eveniment va mai avea loc pe data de 24 noiembrie 2034, notează descoperă.ro.

Luna orbitează eliptic în jurul Pământului la o distanţă între 357.000 şi 406.000 de kilometri, iar, la perigeu (punctul cel mai aproape de Pământ),  se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de pământ, fiind cu 12% mai mare şi mai strălucitoare decât luna plină.

Când Soarele, Luna si Pământul se aliniază, în timp ce Luna orbitează Pământul, acest eveniment este numit „syzygy”. Când acest eveniment se petrece, având partea perigeului înspre noi, şi Luna se regăseşte în partea opusă a Pământului dinspre Soare, obţinem ceea ce se numeste syzygy-perigeu.

„Luna plină ce va apărea în această zi nu doar că va fi cea mai mare Lună a anului 2016, ci şi cea mai mare care a putut fi văzută de la începutul secolului XXI”, afirmă NASA.

„Luna se afla in constelatia Taurus nu departe de doua roiuri deschise. Ambele roiuri sunt in stranga Lunii, deasupra fiind Pleiadele, iar sub, Hyadele”, potrivit site-ului astro-urseanu.ro, citat de News.ro.

Luna se va afla in aceasta perioada la cea mai mica distanta fata de Terra de dupa anul 1948 si nu se va mai apropia de Pamant la o astfel de distanta decat abia in 2034.

Dacă plănuieşti să observi Luna pe data de 14 noiembrie, asigură-te că te vei afla într-un loc întunecat, departe de luminile oraşului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc