AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSTaxele pentru terenurile agricole ar putea scădea de 10 ori

Taxele pentru terenurile agricole ar putea scădea de 10 ori

O inițiativă legislativă care prevede scăderea, de 10 ori, a sumelor achitate de cetățeni la scoaterea terenurilor din circuitul agricol și introducerea lor în intravilan, este în dezbatere la Senat.

Proiectul de act normativ modifică Legea nr. 98/2019 privind fondul funciar, care cuprinde normativele acestor prețuri de peste 10 ani, mai exact din 2006. Inițiatorii proiectului susțin, în expunerea de motive, că această taxare excesivă este o adevărată piedică în calea investițiilor, deoarece pentru un hectar de teren, tarifele exced valorii de piață, fiind de aproximativ 40.000 lei doar suma necesară pentru scoaterea terenului din circuitul agricol.

Prin prezenta propunere legislativă dorim să sprijinim cetăţenii români care doresc să facă investiţii în propria ţară, prin reducerea tarifului datorat pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, precum şi pentru introducerea terenurilor agricole în intravilan, de la 4 lei/m2 în prezent pentru terenurile din categoria 1 la 0,4 lei/m2, iar scăderea să fie progresivă, până la 0,2 lei/m2 pentru terenurile din categoria 5. Facem precizarea că propunem ca această măsură să fie aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2020, astfel încât sursele de finanţare/impactul bugetar să fie cuprinse în Legea bugetului pentru anul 2020, în acord cu prevederile Legii nr. 500/2002 a finanţelor publice”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Tariful datorat pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, precum şi pentru introducerea terenurilor agricole în intravilan – propunere:

Teren agricol clasa 1: 0,40 lei/mp

Teren agricol clasa 2: 0,350 lei/mp

Teren agricol clasa 3: 0,30 lei/mp

Teren agricol clasa 4: 0,250 lei/mp

Teren agricol clasa 5: 0,20 lei/mp

Dacă proiectul va fi aprobat de Parlament, măsura va fi aplicată din 1 ianuarie 2020.

Sursa: legestart.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc