AcasăSTIRITimișoara are cea mai modernă clinică veterinară din sud-estul Europei

Timișoara are cea mai modernă clinică veterinară din sud-estul Europei

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) Timișoara a reuşit să finalizeze proiectul intitulat „Dezvoltarea infrastructurii de cercetare, educaţie şi servicii în domeniile medicinei veterinare şi tehnologiilor inovative pentru Regiunea Vest”, finanțat din fonduri europene și care, printre altele, presupune existența și funcționarea celei mai moderne clinici veterinare din sud-estul Europei.

În proiect au fost investiți peste 10 milioane de euro, iar banii au fost folosiți pentru ridicarea unei clădiri în cadrul USAMVB Timişoara și dotarea acesteia cu toată aparatura de laborator și cercetare. De asemenea, au fost dotate la standarde cum în această parte a Europei nu există, săli de operație și de consult. Sunt mai multe săli de operaţie şi de anestezie, electrocardiograf, ecografe, endoscopie, tomografie computerizată. Aici se vor putea realiza cercetări în domeniul biologiei plantelor și animalelor, aparatura cumpărată în acest scop fiind de 19 milioane de lei. Pe lângă modernizarea a opt laboratoare din clădirea existentă a USAMVB, proiectul a presupus și construirea altor 25 de laboratoare noi în clădirea cea nouă şi dar și a unui număr de şase unităţi experimentale, pentru aceasta fiind alocate alte 15,5 milioane de lei.

Avem dotări la un nivel care nu mai există la nici o clinică universitară din România, şi de la Timişoara până la Budapesta sau Viena. Aparatura cumpărată include un tomograf de ultimă generaţie şi un aparat de radiologie digitală”, a declarat Horia Cernescu, profesor în cadrul USAMVB Timişoara.

În aceste condiții, patrupedele vor avea parte de  condiţii de tratament cum nu au mai există altundeva în această zonă, sistemul implemntat fiind cel american. Omul intră și lasă animalul la intrare şi rămâne apoi în sala de aşteptare. Stăpânii animalelor nu intră în contact cu personalul medical, existând circuite speciale pentru fiecare tip de tratament. Spre exemplu, pentru bolile infecţioase există un traseu special, separat, pentru a nu interfera cu activitatea normală, fiind respectate toate normele sanitare în vigoare. Serviciile medicale oferite nu sunt gratuite, dar tarifele sunt comparabile cu cele de la orice alt cabinet sau clinică veterinară.

Deși noul centru este extrem de bine dotat, cea mai mare problemă o reprezintă găsirea specialiştilor care să lucreze în cadrul laboratoarelor de cercetare inaugurate. Soluția este una pe termen mai lung, respectiv „creşterea” specialiştilor din rândul tinerilor studenţi sau absolvenţi ai USAMVB Timişoara. O altă problemă este și găsirea de fonduri pentru consumabile, care nu sunt deloc ieftine, pentru moment problema fiind rezolvată prin contribuțiile partenerilor externi ai universității. Universitatea din Salzburg, spre exemplu, a contributi cu banii pentru achiziţionarea a 12 porci, fiecare valorând peste 1.500 de euro, importaţi din Danemarca, special pentru realizarea de experimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc