Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Timișoara își reconfirmă statutul de Capitală a lecturilor publice

Timișoara își reconfirmă statutul de Capitală a lecturilor publice

Prin LitVest 2018, eveniment ce va avea loc între 26 și 29 septembrie, Timișoara își reconfirmă statutul de Capitală a lecturilor publice. Cel mai…internațional festival literar al Timișoarei și unul dintre cele mai creative din Europa a ajuns la cea de a șaptea ediție.

Evenimentul organizat de Biblioteca Județeană Timiș lansează o serie de concepte noi, precum: Masa de scris, BlackOut. Text-concerto Blazzaj etc.

Începând cu 2018, LitVest va avea, ca invitat simbolic, unul dintre scriitorii dispăruți ai Timișoarei. Începem cu Dan Emilian Roșca (1957-2005), poet suprarealist de certă anvergură, a cărui operă este în curs de reeditare la B.J.T. Fototeca instituției se va îmbogăți prin pictorialele cu invitatele și invitații în ipostaze inedite, cel mai adesea unice, precum Dueliștii sau Punctul pe ii. LitVest generează spectacole de lectură și documente estetice. Festivalul este organizat de către Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, sub egida Consiliului Județean Timiș.

Ediția din acest an a Festivalului LitVest va transforma Timișoara într-o adevărată capitală culturală internațională a lecturilor publice: se va face lectură de carte în tramvai – o călătorie literară cu tramvaiul, „o redescoperire literară a orașului Timișoara, a «stațiilor»/ reperelor sale literare” –, se vor juca roluri pe stradă, se vor citi cărți pe pătură în Piața Unirii și se va lectura la lumina farurilor de motociclete.

La LitVest 2018 și-au anunțat prezența scriitori din: Suedia – Aase Berg; Austria – Walter Grond; SUA – Alice Notley; Marea Britanie – Rosie Goldsmith și George Szirtes; Turcia – Haydar Ergülen și Erkut Tokman; India – Sudeep Sen; Serbia – Mina Gligorić; Cuba – Victor Rodriguez Nunez; Republica Moldova – Dumitru Crudu; România – Adriana Babeți, Petru Ilieșu, Dan Lungu, Bogdan Munteanu, Cosmin Perța, Cătălin-Mihai Ștefan.

Miercuri, 26. 09

Orele 12 – 14, Piața Unirii, Pătura care citește. Deschidere LitVest.

Ora 18, FotoSinteză, retrospectivă fotografică a lecturilor publice marca B.J.T., Secția de Arte „Deliu Petroiu”, Bastion Theresia, corp A.

Joi, 27. 09

Ora 11, Literatura intră-n joc. Lecturi și dialoguri în licee.

Ora 18:30, LiteraTura TM, în colaborare cu Societatea de Transport Public Timișoara. O redescoperire literară a orașului, a „stațiilor”/ reperelor sale literare. Punct de pornire: Piața Libertății.

Vineri, 28. 09

Ora 11, Masa de lucru, actori cooordonați de către Claudiu Dogaru, vor recita fragmente din creația invitaților la LitVest 2018. Pe strada Vasile Alecsandri vor fi amplasate mese de scris și rafturi cu cărți.

Ora 19, Lecturi aprinse. Texte putere, Piața Unirii, intrarea dinspre str. V. Alecsandri. Lecturi în faruri de motocicletă, un nou format în colaborare cu Timișoara Bikers.

Sâmbătă, 29. 09

 Ora 22, BlackOut, text-concerto Blazzaj. Concep/rt experimental, cu inserturi literare.  Reflektor Venue, bd. Liviu Rebreanu colț cu Calea Șagului.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: