AcasăSTIRITimişoreanul Horia Colibăşanu a plecat să cucerească Everestul

Timişoreanul Horia Colibăşanu a plecat să cucerească Everestul

Alpinistul timişorean Horia Colibășanu a plecat astăzi în expediţia care îşi propune să cucerească cel mai înalt vârf din lume, Everestul.

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a plecat astăzi din Bucureşti în expediţia care îşi propune cucerirea Everestului, vârful care la cei 8.848 de metri este cel mai înalt din lume. Expediţia este una extrem de periculoasă, mai ales că ascensiunea se va face fără tuburi de oxigen dar şi fără ajutorul şerpaşilor. Traseul urmat va fi prin Tibet, pe ruta nordică, iar coechipier în acest demers îi va fi  slovacul Peter Hamor, unul dintre cei mai buni alpiniști din lume. Bugetul expediţiei este de 35.000 de euro, sumă obţinută din sponsorizări. O mare parte din bani provine din efortul susținut al comunității Made in TM, Horia Colibășanu postând cu ceva vreme în urmă un mesaj de mulțumire la adresa concitadinilor săi.

made-in-tm-640x640[quote_box_left]Sunt bani pentru ascensiunea unui munte de 8.848 m. Cam 77 de bani pe metru. Ce ar fi în spatele cifrei ce reprezintă înălțimea Everestului, căci despre el este vorba, nu e doar o lungime. Nu sunt doar două luni de expediție departe de casă, de familie și prieteni. Nu sunt crevase, furtuni, corturi rupte de pietre și avalanșe. Nu sunt nici măcar degete înghețate, gâtlejul dureros de la aerul rece și uscat al Tibetului sau picioare care abia te țin. Ceea ce e cu adevărat, pentru mine, e o încercare la limitele ființelor umane, în aerul rarefiat prin care zboară avioanele, contra cronometru în zona morții, din care după ce atingi vârful trebuie să ieși cât mai repede. Cealaltă cifra poate însemna o grămăjoară considerabilă de echipament. Bocanci călduroși, o coardă nouă, un aragaz pentru topit zăpada și un cort care să reziste uraganelor Himalayei. O bagatelă din a cărei lipsă în trecut, alpiniștii mai săraci, ruși sau polonezi, piereau pentru că nu își permiteau să și le cumpere decât la mâna a doua, uzate și îmbătrânite. La fiecare metru urcat, la fiecare pas, undeva în spate stă o comunitate care mă sprijină. O grămadă de oameni, cu tricouri galbene, care cred în următorul meu pas. Oameni reali, cu tricourile întâmplător pe ei, cu care mă întâlnesc pe stradă în Timișoara, sau la antrenamente în Austria, pe străzi în Munchen sau pe te miri unde. Ca în orice întreprindere îndrăzneață, succesul nu e asigurat. Alfel unde ar mai fi farmecul? Dar cocoțat pe vârf sau nu, dacă mă voi întoarce cu bine se va datora, în mod sigur, și vouă, oamenilor cu tricouri galbene. Oamenilor “Made in TM”, mulțumesc”, le scrie Horia Colibășanu.[/quote_box_left]

Horia Colibăşanu este singurul român care a primit distincția “Spirit of Mountaineering” (la “Piolets d’Or”, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc