Acasă ADVERTORIAL Top 3 metode prin care să-ți înveți copilul să fie independent

Top 3 metode prin care să-ți înveți copilul să fie independent

Copilașul tău este la vârsta la care descoperă lumea și este din ce în ce mai curios, vrea să exploreze și să facă descoperiri mărețe? Având în vedere aceste lucruri, înseamnă că trebuie să-l susții, să-l încurajezi la fiecare pas pe care îl face și să-i insufli dorința de a merge mereu mai departe, indiferent de greutățile pe care le întâmpină. În acest mod, va fi mereu independent și puternic pe viitor. Are nevoie să-i explici ce este bine și rău, să-l răsfeți, dar cu limită. Contează foarte mult să-l înveți să fie responsabil și sigur pe el. 

Vrei să-ți înveți copilul să fie independent de la o vârstă fragedă pentru a se descurca pe viitor? Iată 3 modalități prin intermediul cărora poți realiza acest lucru: 

  1. Dă-i libertatea de a face alegeri 

A fi independent presupune, printre altele, și a decide pentru propria persoană. Astfel că, cel mic trebuie să ia decizii singur, în legătură cu cele mai neînsemnate lucruri, dar și în legătură cu situații mai serioase, în funcție de vârstă. Poți începe prin a-i permite să își selecteze singur ținutele și, pe măsură ce crește, să contribuie cu propria părere la ceea ce înseamnă achiziționarea obiectelor pe care le va folosi.

Implicarea activă în luarea deciziilor îl va face să capete încredere în forțele proprii și să fie mai responsabil. De exemplu, dacă ești în căutarea unor piese de mobilier sau accesorii pentru camera lui, intră aici și uitați-vă împreună peste produsele disponibile, achiziționând, apoi, ceva ce este pe placul amândurora. Atunci când este bebeluș, toate lucrurile sunt alese de adulți. Odată ce înaintează în vârstă, și sunt necesare anumite schimbări ce îl privesc direct, va aprecia enorm luarea în considerare a dorințelor și preferințelor pe care le are. 

                    2.  Încurajează-l să fie ordonat

Învață-l să fie ordonat de mic, să-și facă singur curățenie în cameră, să mențină mereu ordine în dulapul cu haine. Printre activitățile cu rol educativ pronunțat la acest capitol, pe care le poate face de la o vârstă fragedă, se numără organizarea jucăriilor, plasarea lor în locurile special amenajate și făcutul patului în fiecare dimineață. Un copil care este obișnuit devreme să facă și să mențină ordinea își va păstra același obicei și atunci când crește, in adolescență și pe tot parcursul vieții! 

        3. Lasă-l să greșească 

Părinții sunt mereu tentați să interzică copiilor să facă diferite lucruri din cauza faptului că pot fi dezamăgiți. Gândirea aceasta trebuie să dispară, deoarece copilului îi va fi mereu teamă să încerce lucruri noi, considerând că se poate întâmpla ceva total neplăcut. Lasă-l să-și testeze limitele, să își satisfacă curiozitățile și să simtă pe pielea lui consecințele unor fapte, chiar dacă nu este plăcut. Bineînțeles, aceste sfaturi se aplică la contexte care nu îi pun în pericol sănătatea fizică ori psihică! Important este să descopere singur, să cântărească lucrurile bune și cele mai puțin bune, să gândească pentru el. În momentul în care va face așa ceva, va fi pregătit pentru orice și teama de necunoscut va dispărea. 

În concluzie, copilul tău are nevoie de îndrumare, dar trebuie să-l lași să respire. Dacă îi spui mereu ce să facă și cum să facă, se va simți obligat și stresat cu privire la tot ceea ce are de realizat și poate da greș, iar un eșec l-ar putea afecta emoțional, mai ales dacă nu este obișnuit cu această noțiune. Așa că, dă-i libertatea de a face singur alegeri, chiar dacă  tu consideri că nu sunt cele mai potrivite. Doar așa va reuși să învețe concret care este este diferența dintre bine și rău. 

Sursa foto: shutterstock.com 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: