Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Tradiţia se transmite de la o generaţie la alta în Ţara Haţegului

Tradiţia se transmite de la o generaţie la alta în Ţara Haţegului

Este vorba despre dragostea pentru agricultură şi creşterea animalelor. O tradiţie care se moşteneşte şi se transmite din generaţie în generaţie.Familia Barboni,Armie şi Angela sunt cunoscuţi în  această parte a  Ţării Haţegului        ( Toteşti,Sarmi,Densuş) ca buni şi harnici gospodari,în special în ale creşterii animalelor. Dar anii trec… şi trec,E bine însă atunci când cele bune se moştenesc.Fiica Daniela şi nepoata Ariana au prins şi ele drag de animale şi au luat această îndeletnicire  pe cont propriu.Adică au hotărât să înfiinţeze o fermă de porci după norme europene. E de mare ajutor  că în familie au şi propriul consultant pe deplin calificat,inginer zootehnist,soţul Danei.

Pentru a afla cum  merge activitatea într-o fermă autorizată şi agreată după noua legislaţie comunitară am vizitat-o pe Dana Găină, în noua  ei calitate de tînăr fermier european.Am găsit-o iniţial în târgul zonal unde era împreună cu familia pentru „a lua pulsul” cum se zice.Această conjunctură ne-a oferit prilejul de a sta de vorbă şi cu alţi crescători şi producători agricoli.Am continuat apoi discuţia în ferma proprie.

-Cum a fost anul 2012 pentru activitatea din fermă, mai ales după seceta prelungită de anul trecut?

-Anul 2012,datorită secetei prelungite a fost un an extrem de greu.Producţia de cereale realizată a fost la  nivel de 50% faţă de anul 2011.Pentru că stocurile de cereale sunt mai scăzute ca în alţi ani,pentru ferma proprie preconizez o scădere a efectivelor de animale.

Am lărgit apoi aria discuţiei şi cu alţi crescători,încercând o estimare a evoluţiei sectorului şi a costurilor.

La ora actuală preţul  mediu de piaţă la kilogramul de grâu este în jur de 1 leu,iar porumbul se vinde cu 1,1-1,2 lei kilogramul.Recoltele de anul trecut fiind mai slabe,iar preţurile la cereale în acest moment în creştere efectul a fost  o reducere a numărului de porci crescuţi.Pe de altă parte,costurile cu furajarea fiind mai mari,cheltuielile cu producţia vor creşte şi ele,la fel preţul de vânzare.Altfel activitatea nu va fi profitabilă.Va fi totuşi o deosebire,în ceeace priveşte evaluarea raportului cost-preţ pentru fermierii care îşi realizează  cea mai mare parte a furajelor din recoltă proprie.Şi care au fermă cu circuit închis.Asta faţă de cei care cumpără totul de pe piaţă.

Realizarea unei producţii rentabile de cereale,sub raport cantitativ şi calitativ ar putea duce la un preţ de cost de circa 6-7 lei pe kilogramul spor.În condiţiile acoperirii cheltuielilor de producţie,acest nivel de cost  va permite un profit mulţumitor,cu încadrare în preţurile  medii de vânzare pe piaţă.

Se speră într- un an mai bun,cel putin normal agro-meteorologic.Acest aspect ar ajuta crescătorii de porci să recupereze din pierderile  anului precedent şi să revină la efectivele normale sau chiar să crească numărul de porcine.

Sunteţi  o tânără fermier cu proiect europen în curs de realizare.Cum s-a întâmplat aceasta?

Am aflat de aceste fonduri europene şi am aplicat la Măsura 112-instalarea tinerilor fermieri.Am avut un proiect bun,care a fost selectat şi astfel am primit tranşa I-a, a primei de instalare.Am început să fac învestiţiile cuprinse în planul de afaceri,pentru a moderniza ferma şi a respecta legislaţia europeană.

-A fost greu,a fost uşor?

În nici un caz nu a fost uşor.Pe lângă multă muncă,riscurile banilor investiţi,nu putem trece cu vedea că toate s-au scumpit,motorina,îngrăşămintele,ierbicidele,furajele proteice şi medicamentele.Am  mare noroc cu familia care mă ajută şi mă înţelege.De fapt e vorba de trei familii,a mea , a părinţilor mei şi a socrilor. Toţi ne-am implicat.Fiicei mele Ariana îi plac în mod deosebit purceii mici, de care are grijă după ce vine de la şcoală şi termină lecţiile.

-Gânduri de viitor?Poate fi profitabilă activitatea de creştere a porcilor?

-Ne-am gândit să mai creştem numărul de animale din fermă.Pentru aceasta ar trebui să mai construim un nou adăpost,să luăm o moară pentru furaje mai mare decât cea actuală.Ne trebuie o suprafaţă mai mare de porumb,deci vom mai arenda teren.Am pornit acum câţiva ani cu 3-4 porci crescuţi în gospodărie,pentru noi.Mai vindeam unul, doi la târg.Apoi încet, încet am mărit numărul,am modernizat ferma.Rulăm acum peste 250 de capete anual.Despre rentabilitate?Există,dar nu cât ar trebui.Noi crescătorii de porcine suntem dezavantajaţi într-un fel şi pentru că suntem cel mai slab ajutaţi în ceeace priveşte subvenţiile.Ceeace ne-a încurajat să continuăm sunt proiectele la care am participat şi fondurile europene,Altfel, deşi la noi în familie este o tradiţie agricultura,ne-ar fi fost mult mai greu.

Un punct de vedere la care subscriem şi noi,cu felicitări pentru toate lucrurile bune înfăptuite de fermieri.Mai ales  de cei tineri !

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: