Acasă NAȚIONAL Tratament revoluționar contra Hepatitei C, dar cu ce cost?

Tratament revoluționar contra Hepatitei C, dar cu ce cost?

Agenția de supraveghere a costului medicamentelor din Marea Britanie și-a dat acordul provizoriu pentru un tratament contra hepatitei C în valoare de 400 lire sterline pe zi, care a stârnit controverse de ambele părți ale Atlanticului în privința prețului medicamentelor, scrie vineri, publicația Financial Times.

Proiectul pentru aprobarea medicamentului Sovaldi, produs de compania Gilead Sciences din SUA, a apărut în toiul dezbaterilor în jurul unui preparat care promite să revoluționeze tratamentul contra unui virus ucigaș, dar la un preț mare pentru guverne și societățile de asigurări. Institutul Național de Sănătate și Excelență Terapeutică (NICE) a declarat că Sovaldi este un medicament “eficient din punct de vedere clinic și al costurilor”, deschizând astfel calea către adoptarea lui pe scară largă în cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Institutul și-a fundamentat decizia pe o propunere de preț de 34.983 lire sterline pentru o cură de 12 săptămâni, cu o reducere de 30% față de prețul de 84.000 dolari practicat în SUA. Sovaldi se află în situația de a deveni medicamentul nou cu cel mai mare succes din toate timpurile după ce a generat vânzari de 5,7 miliarde dolari în primele șase luni de la lansare pe piața americană în acest an, scrie Financial Times.

Cu toate acestea, el a devenit un paratrăznet al preocuparilor privind costul mare al noii generații de medicamente de avangardă aflate acum în dezvoltare pentru afecțiuni mergând de la cancer până la maladii extrem de rare.

NICE, cu putere de decizie în privința medicamentelor care prezintă cel mai bun raport cost/beneficiu pentru Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, a cerut în luna iunie probe suplimentare din partea companiei Gilead în sprijinul pretențiilor sale în cazul Sovaldi, anunțând vineri, 15 august, că a fost convins de argumentele prezentate.

“Proiectul de recomandare din partea NICE ne duce cu un pas mai aproape de țelul de a face din eliminare hepatitei C o posibilitate realistă”, a declarat Charles Gore, directorul general al fundației de caritate Hepatitis C Trust.

El consideră că hotarârea companiei Gilead de a oferi un rabat considerabil pentru medicamentul Sovaldi în Marea Britanie scoate în evidență forța de negociere a NICE în raport cu companiile farmaceutice care caută să patrundă pe piața Serviciului Național de Sănătate din Regatul Unit, cel mai mare sistem național plătitor de asigurări de sănătate din lume.

Aceasta contrastează cu piața nereglementata din SUA, unde prețul de 1.000 dolari pe zi pentru Sovaldi a stârnit o reacție adversă din partea politicienilor, asiguratorilor și activiștilor sociali, notează Financial Times.

Gilead susține că medicamentul Sovaldi, cunoscut și sub numele de Sofosbuvir, va produce economii pe termen lung pentru sistemele de sănătate, reducând costurile spitalizării și, în unele cazuri, ale transplanturilor hepatice.

Medicamentul, care are o rata de vindecare de peste 90%, este primul dintre cele cîteva produse noi care promite tratarea hepatitei C cu mai multă eficacitate, mai rapid și cu mai puține efecte secundare decât medicamentele folosite până acum, precizează Financial Times.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Top 5 sfaturi de fashion de la femeile din Vest

Fiecare femeie în parte are stilul propriu și unic de a se îmbrăca, comporta, gesticula și mânca, de exemplu. Cu toate acestea,...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: