Acasă EDUCATIE Trei elevi ai Colegiului Naţional "Octavian Goga" din Sibiu, calificați în faza...

Trei elevi ai Colegiului Naţional “Octavian Goga” din Sibiu, calificați în faza finală a Olimpiadei Geniilor din SUA

Trei elevi ai Colegiului Naţional “Octavian Goga” din Sibiu, sub coordonarea profesoarei Florentina Ileşan, au reuşit performanţa de a se califica în faza finală a Olimpiadei Geniilor (Genius Olympiad) care va fi organizată de Oswego State University of New York, între 17 şi 22 iunie.

Alexandru Rădac, Daniel Marpozan şi Codrin Muntean, elevi în clasa a X-a la matematică-informatică, formează echipa herotech şi s-au calificat cu două proiecte, unul la Secţiunea Robotics iar al doilea la Secţiunea Science.

“Primul proiect are la bază construirea unui robot care va participa în două probe, una în care va trebui să îndeplinească o misiune autonomă, iar a doua în care el va fi teleghidat de echipă. Al doilea proiect oferă o soluţie la o mare problemă din zilele noastre, economisirea energiei electrice, printr-un sistem fezabil, care se poate monta în orice casă, numit Smart House Lighthning”, a declarat Daniel Marpozan.

Rezultatul lor este cu atât mai meritoriu cu cât rata de acceptare a proiectelor depuse în total, din toată lumea, a fost de doar 53%. Numărul de ţări din care au fost trimise proiecte a fost în acest an de 74, potrivit elevilor.

Cei trei liceeni speră să obţină un rezultat bun la concursul din SUA.

“Scopul nostru este să aducem la lumină creativitatea, inteligenţa şi spiritul de echipă şi în final să ne facem remarcaţi, atât ca echipă, cât şi ca naţiune. Participarea la acest eveniment ar fi o oportunitate de a ne întâlni atât cu tehnologii noi, cât şi cu oamenii importanţi din spatele acestora. Prezenţa echipei noastre la concurs ar putea aduce o contribuţie semnificativă în ceea ce priveşte dezvoltarea locală a echipamentelor tehnologice, preluând informaţii din această sferă atât de la organizatori, cât şi de la participanţi”, arată cei trei liceeni, în prezentarea proiectului lor.

La Secţiunea Robotică, cei trei liceeni au creat un robot pompier, care trebuie să intervină într-un incendiu, să salveze victime, fără să pună în pericol viaţa vreunui pompier. Cu alte cuvinte, robotul creat de ei poate fi teleghidat, este prevăzut cu dispozitive în aşa fel încât să găsească singur victimele, să le ridice şi să le scoată din foc, fără să fie nevoie ca vreun pompier să se expună pericolului.

Pentru Secţiunea Science-Innovation, echipa herotech va prezenta un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, care poate controla luminile dintr-o casă, prin intermediul unei reţele de senzori, sistem ce ar putea face viaţa în viitor mai simplă pentru oameni şi mai prietenoasă cu mediul. Practic, cei trei au creat un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroşu, prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuinţă şi care ţine evidenţa numărului de persoane din încăpere. Este vorba de un modul care se montează pe uşa de la intrare şi care monitorizează nevoia de electricitate în funcţie de numărul de persoane dintr-o încăpere. Deja acest proiect a fost premiat în România de o companie multinaţională.

Daniel Marpozan a creat partea de electronică a proiectului, Codrin Muntean, partea de programare, iar Alexandru Rădac a realizat designul şi partea de mecatronică. Cei trei liceeni au dobândit cunoştinţe din domeniul electronicii şi mecatronicii la Palatul Copiilor din Sibiu.

Membrii echipei au mai participat la numeroase competiţii de programare, la olimpiade şcolare şi concursuri. Recent, cei trei au câştigat premiul 1 la concursul regional “Fii o săptămână profesor de Ştiinţe” şi la Festivalul regional “Adriana Popa”, secţiunea Ştiinţe.

Pentru a participa la Olimpiada Geniilor din SUA, cei trei copii şi profesorul îndrumător mai au nevoie de 4.000 de euro. Până în momentul de faţă, echipa a primit ajutor financiar din partea unor sponsori.

Cei care vor să îi ajute pe tineri să participe la Genius Olympiad o pot face donând RON în contul: RO65RNCB0232157684360001, Banca Comercială Română S.A., Cod SWIFT:RNCBROBU. Alternativ, firmele/instituţiile/persoanele interesate pot sprijini direct elevii şi profesorul îndrumător prin intermediul Asociaţiei “Prietenii Goga”. Cei interesaţi trebuie să se adreseze profesorului coordonator Daniela Florentina Ileşan la dfilesan@yahoo.com. 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pantofii tăi sunt prea strâmți? TOP 6 moduri de a-i lărgi, pe care NU le știai!

Există milioane de perechi de pantofi pe piață. Trebuie doar să îți rezervi timp pentru a fi sigur că pantofii pe care...

România este clasată pe ultimul loc la reciclarea deșeurilor în UE. Din 2020, riscăm amenzi de 200.000 euro pe zi!

    Din 2020, România trebuie să ajungă la o rată de reciclare de minimum 50%. Imposibil, în acest moment, însă Curtea de Justiție...

Vrei să crești un copil inteligent? Investește în jucăriile potrivite!

Tot mai mulți părinți se mândresc cu nivelul de inteligență al copiilor lor și o pun pe seama moștenirii genetice sau a...

TOPul cautarilor globale în Google în 2019 – Cum arată lumea prin filtrul motorului de căutare?

Liderul in domeniul motoarelor de cautare, Google, a facut publice cele mai cautate expresii, cuvinte si subiecte din anul 2019. Datele au...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: