Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Trei legi importante pentru agricultură au trecut azi de votul Parlamentului

Trei legi importante pentru agricultură au trecut azi de votul Parlamentului

Legea vânzării terenurilor agricole, legea privind reorganizarea Ministerului Agriculturii și legea referitoare la înființarea fondurilor mutuale au fost adoptate astăzi de către Camera Deputaților, forul decizional, după ce în 9 decembrie trecuseră de votul Senatului. 

Proiectul de lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice a fost adoptat, marți, în Camera Deputaților, ca for decizional, fiind însă eliminat din text dreptul de preemțiune pentru tinerii până în 40 de ani, prevedere care fusese adoptată la Senat.

Mă bucur că proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament chiar dacă au survenit câteva modificări. O modificare este aceea prin care se elimină dreptul de preemțiune pentru tinerii până în 40 de ani. Cred că este un proiect de lege foarte important care răspunde necesităților și nevoilor odată cu liberalizarea pieței funciare de la 1 ianuarie 2014. Vom avea comunitățile locale, cei care trăiesc în satele din România cu drept de preemțiune. Dacă și președintele promulgă această lege, practic de la 1 ianuarie 2014, cei care lucrează terenul, cei care sunt vecini și statul pot avea drept de preemțiune atunci când se vinde un teren. Sper să semneze cât mai repede și să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014″,  a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Agerpres.

Proiectul de lege prevede și înființarea Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, care va prelua activitatea, personalul și patrimoniul Agenției Domeniilor Statului și va trece în subordinea premierului.

A doua lege adoptată este cea de reorganizare a Ministerului Agriculturii. Documentul prevede înființarea Autorității Fitosanitare, a oficiilor pentru agricultură județene și al Municipiului Bucuresti, a Autorității Naționale pentru Resursele Vegetale, a Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor precum și a Agenției Zonei Montane. În cadrul MADR se înființează Directia de Inspectii Verificare si Control în Agricultura, prin reluarea activitatilor de inspectie, de verificare și de control de la direcțiile pentru agricultură judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti.  Personalul direcțiilor pentru agricultură judetene si a municipiului Bucuresti cu atributii de inspectie, de verificare si de control se preia de catre Directia de Inspectii Verificare si Control in Agricultura. Patrimoniul direcțiilor pentru agricultură judetene, respectiv a municipiului Bucuresti aferent desfasurarii activitatilor de inspectie, de verificare si de control se preia de catre Directia de Inspectii Verificare si Control in Agricultura, prin protocol de predare-primire, incheiat in termen de 20 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.

Tot astăzi a trecut de votul deputaților și proiectul de lege privind înființarea fondurilor mutuale. Scopul acestui act normativ este sa atragă fonduri europene pentru despagubirea fermierilor afectati de calamitati, să degreveze partial bugetul național si sa incurajeze asocierea fermierilor. Pentru constituirea unui fond mutual, fermierii vor trebui să vină cu o contribuţie de 35%, iar contribuţia publică va fi de 65%, din care 75% reprezintă fonduri europene şi 25% sunt fonduri din bugetul naţional.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: