Acasă ADMINISTRATIE Trei sferturi din bugetul municipiului Hunedoara, alocat pentru investiţii

Trei sferturi din bugetul municipiului Hunedoara, alocat pentru investiţii

[ad_1]

Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe acest an, supus dezbaterii publice de către Primăria Hunedoara, prevede cheltuieli de peste 402 milioane de lei (peste 82 de milioane de euro, la cursul leu – euro actual). Trei sferturi din sumă vor fi îndreptate spre investiţii. Cea mai mare parte a veniturilor provine din fonduri europene, prin intermediul proiectelor pentru care municipalitatea a reuşit să obţină finanţări nerambursabile.

Bugetul previzionat pentru 2021 este de peste 400 de milioane de lei chiar dacă Legea Bugetului de Stat a însemnat pentru municipiul Hunedoara o diminuare a veniturilor cu 11,5 milioane de lei – mai puţin cu 4 milioane de lei din cota defalcată din impozitul pe venit şi mai puţin cu aproximativ 7,5 milioane de lei în ce priveşte alocările destinate plăţii indemnizaţiilor destinate persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora, diminuări decise de Guvern şi Parlament.

Astfel, municipiul Hunedoara rămâne pe primul loc în judeţ la acest capitol, poziţie pe care a „urcat”, pentru prima oară în perioada post-decembristă, în anul 2018.

Cea mai mare parte a veniturilor o reprezintă finanţările europene pentru cele 21 de proiecte pe care Primăria Hunedoara le are în implementare: peste 274 de milioane de lei. Veniturile din taxele şi impozitele locale previzionate sunt în valoare de 31,1 milioane de lei, iar cotele defalcate din TVA şi impozitul pe venit sunt în valoare de 55,1 milioane de lei. Sumele dedicate salariilor personalului din învăţământ şi indemnizaţiilor cuvenite persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora (sume virate de la bugetul de stat) sunt în valoare de 22,4 milioane de lei.

Cu o astfel de structură a veniturilor, cea mai mare pondere din bugetul de cheltuieli o reprezintă investiţiile: 74,75% din sumă, adică peste 300 de milioane de lei vor fi alocaţi capitolului „dezvoltare – investiţii”. Este vorba mai ales despre fonduri europene, dar şi proiecte PNDL II la care se adaugă fonduri de la bugetul local.

„Am avut 22 de proiecte europene. Unul, în valoare de 2,5 milioane de lei, s-a finalizat anul trecut. Este vorba despre un proiect pentru digitalizarea administraţiei publice locale din Hunedoara. Mai sunt 21 de proiecte aflate în diferite faze de implementare. Valoarea totală a acestor proiecte, pentru care s-au semnat contracte de finanţare în ultimii doi – trei ani, este de aproximativ 72 de milioane de euro. În 2011 întregul buget al municipiului Hunedoara era de doar 22 de milioane de euro. Ne deranjează diminuarea de aproape 12 milioane de lei provocată de deciziile luate la nivel central, dar, deocamdată, nu avem încotro, trebuie să facem economii şi să găsim soluţii, atât pentru nevoile curente ale oraşului, cât şi pentru cofinanţarea proiectelor europene pe care le avem în derulare. În 2016, în primul meu an de mandat, când anunţam că 39 la sută din buget va merge spre investiţii, mi se spunea că visez frumos sau că procentajul este prea mare şi se susţinea că, mai mult de atât, nu se poate. An de an, ponderea investiţiilor în bugetul total al Primăriei a crescut, iar în ultimii trei ani s-a situat în jurul aceluiaşi nivel de 74 – 75 la sută. Doar prin investiţii putem să dezvoltăm oraşul şi să răspundem aşteptărilor pe care hunedorenii le au de la noi”, a declarat primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.

Proiectul de buget pe anul 2021 poate fi consultat AICI.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Vrei să-ți pregătești mașina pentru iarnă? Iată 6 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci înainte de prima ninsoare

Să petreci timp asigurându-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă nu numai că te poate ajuta să previi o avarie sau...

Vrei să îți menții angajații fericiți și motivați? Află cum să organizezi un teambuilding de succes!

Dacă și tu ești antreprenor, atunci probabil că știi deja cât de importantă este echipa pe care ți-o formezi și care va...

Ce ingrediente sa incluzi in rutina de ingrijire a pielii pentru rezultate uimitoare

Ingrijirea pielii este importanta atat pentru a avea un ten care sa arate impecabil, cat si pentru a-i pastra sanatatea. In ultimii...

Top 3 articole care NU pot lipsi din garderoba unei femei cu stil

Din dorința de a urma ultimele tendințe ale modei, uiți adeseori de stilul personal, cel care de fapt, te scoate din anonimat....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: