AcasăSTIRITrofeul Micului Cititor- un îndemn la lectură pentru cei mici

Trofeul Micului Cititor- un îndemn la lectură pentru cei mici

Pentru Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva este o zi cu totul specială pentru că, de peste trei decenii, organizăm pentru cei mai mici și mai dragi cititori ai noștriTrofeul Micului Cititor. Lor le este dedicat concursul Trofeul Micului Cititor, un concurs menit să familiarizeze copiii cu lectura, cu cartea, cu autorii ei – cei care o scriu, cei care o ilustrează și cei care o tipăresc. Dintre aceste trei categorii, micii cititori, împreună cu juriul, îi desemnează pe cei mai îndrăgiți, pe baza cărților intrate în bibliotecă în ultimul an. Organizăm, cu acest prilej, o festivitate amplă, pregătită din timp, unde ne întâlnim cu copiii și cu cei care au cucerit inimile acestora și ale juriului.

Anul acesta, ne-am întâlnit din nou cu laureații Trofeului Micului Cititor în Sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, mereu neîncăpătoare la activitățile cu copiii, unde a avut loc festivitatea de premiere a celui mai îndrăgit autor de carte pentru copii, a celui mai îndrăgit ilustrator de carte, a celei mai îndrăgite edituri și a celui mai fidel cititor al bibliotecii.

Concursul Trofeul Micului Cititor este una dintre modalitățile eficiente prin care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și-a propus, și a reușit, să stimuleze dragostea pentru lectură, pentru carte, pentru slova tipărită în rândul micilor cititori. Am făcut acest lucru pornind și de la considerentul că aceștia reprezintă publicul adult de mâine, un public cu gusturi bine educate, cu simț estetic, cu o bună capacitate de a discerne valoarea unei cărți.

Copiii, împreună cu un juriu competent, sunt cei care oferă Trofeul celor care le aduc pe rafturile bibliotecilor cărţi valoroase şi frumos ilustrate, cărți din care au ce să învețe. Este un bun prilej pentru copii de a face cunoștință cu scriitori, cu editori, cu ilustratori, cu adevărați oameni de carte. Ei sunt cei care decid care scriitor s-a apropiat cel mai mult de gusturile lor, care ilustrator de carte i-a fermecat cu imaginile lui, ce editură merită trofeul. Din aceste întâlniri, copiii vor afla cum se naște o carte, ce drum străbate ea de la stadiul de idee, de manuscris, la cartea frumos colorată de pe raftul librăriei sau al bibliotecii. Biblioteca a inițiat acest concurs original tocmai pentru a-i face pe tinerii cititori să se apropie de carte și de făuritorii ei. În felul acesta noi, ca instituţie de cultură, ne-am îndeplinit una dintre îndatoririle noastre importante, unul dintre țelurile pe care ni le-am propus: dezvoltarea gustului pentru lectură, cultivarea unor criterii estetice încă de la cea mai fragedă vârstă, stimularea dialogului dintre copii şi scriitori.

[quote_box_center]Sigur, nu e un secret faptul că în zilele noastre o carte în format clasic, o carte de hârtie, face față cu greu concurenței internetului, iar calculatorul ocupă tot mai mult din timpul elevilor, de multe ori în detrimentul cititului. De aceea, este extrem de important ca noi, împreună cu cadrele didactice, să găsim modalitățile de a sădi în sufletele copiilor dragostea pentru carte, bucuria de a răsfoi o carte frumoasă, bine scrisă şi atractiv ilustrată. În fiecare an ne-am întâlnit cu scriitori, fie din judeţ, fie din ţară, lucru care de fiecare dată ne-a onorat, mai ales că scriitorii au venit întotdeauna cu drag și cu bucuria de a se întâlni cu micii cititori hunedoreni, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul bibliotecii judeţene.[/quote_box_center]

Trofeul Micului Cititor este și un prilej de cunoaștere, de interacționare și de stabilire a unor solide legături între micii cititori, scriitori, editori, ilustratori, toți aceștia fiind verigile unui veritabil lanț cultural pe care Biblioteca noastră l-a construit de-a lungul celor XXXIV de ediții care au fost organizate până acum.

Anul acesta, la Secțiunea Cel mai bun autor de cărți pentru copii, am avut trei nominalizări: Gheorghe Vârtosu, pentru cartea „O inimă de broscuță”, Iași, Editura Adenium; Paulina Popa, pentru cartea „Poezii pentru Andrada”, Deva, Editura Emia, și Laura Danc pentru cartea „Prin geană de înger”, Deva, Editura Emia. Trofeul a fost oferit îndrăgitei scriitoare de carte pentru copii Paulina Popa pentru cartea „Poezii pentru Andrada”, Deva, Editura Emia.

La Secțiunea Cel mai bun ilustrator de cărți pentru copii, micii noștri cititori au ales între: Evantia Dîrnă, ilustrator al cărții „O inimă de broscuță”, Iași, Editura Adenium; Paulina Popa și Radu Roșian, pentru cartea „Poezii pentru Andrada ”, Deva, Editura Emia și Adrian Cerchez pentru „Trolul fără inimă” de Asbjornsen & Moe, București, Editura Galaxia Copiilor. Câștigător a fost desemnat Adrian Cerchez pentru „Trolul fără inimă”, București, Editura Galaxia Copiilor.

La secțiunea Cea mai bună editură de cărți pentru copii, dintre editurile bucureștene Arthur, Corint Junior și Editura Tehno – Art din Petroșani, aceasta din urmă a fost declarată câștigătoare.

An de an, biblioteca noastră își răsplătește cel mai credincios mic cititor, iar anul acesta, dintre primii trei cei mai fideli cititori (Andrada Gabor, Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi” Deva, clasa a VI-a A; Giulia Plutariu, Școala Generală Nr. 9 Hunedoara, clasa a V-a A; Janine Jula, Școala Eco Europeană „Andrei Șaguna” Deva, clasa a IV – a Step by Step), Janine Jula a fost declarată cea mai fidelă mică cititoare.

Organizarea îndrăgitului concurs Trofeul Micului Cititor nu ar fi posibilă fără implicarea entuziastă a cadrelor didactice, cele care zi de zi au fost alături de elevii lor și le-au insuflat dragostea pentru citit. Munca lor neobosită, plină de dăruire, devotamentul pe care îl dovedesc an de an pentru educarea și modelarea copiilor pe care îi au în grijă, a fost întotdeauna apreciată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. În cadrul acestei festivități, Biblioteca le-a răsplătit pe aceste cadre didactice cu diplome și plachete, semn al recunoștinței pentru munca importantă pe care o depun permanent. Nu putem să nu apreciem pasiunea și priceperea cu care se implică în toate activitățile pe care noi le organizăm cu elevii și pentru elevi, nu putem să nu apreciem preocuparea pe care cadrele didactice o manifestă și în afara clasei față de formarea elevilor și educarea lor în spiritul iubirii de frumos.

Întâlnirea noastră cu elevii, cu inimoasele cadre didactice, cu scriitorii, cu ilustratorii, cu editurile a fost un prilej de a demonstra interesul crescut al micilor elevi pentru carte, pentru citit. Sala arhiplină ne-a dovedit pe deplin că eforturile noastre nu au fost zadarnice, interesul copiilor pentru astfel de manifestări fiind foarte mare.

Îi așteptăm în fiecare an pe copii să ne fie alături, să ne bucurăm împreună, în fascinantul univers al cărţii, de comorile pe care acestea le oferă. Este un minunat prilej de a spune şi noi, asemenea poetului, „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, vorbe înțelepte la care copiii noștri adaugă și la fel de importantele laude „Carte frumoasă, cinste cui te-a ilustrat și te-a editat!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc