Acasă ADMINISTRATIE Turismul de o zi, promovat de administrația județeană din Timiș

Turismul de o zi, promovat de administrația județeană din Timiș

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) din cadrul Consiliului Județean Timiș a lansat, luni, un traseu inedit de petrecere a timpului liber în weekend, în partea de nord a județului, pe ruta Cornești – Seceani – Călacea – Satchinez – Hodoni.

“Dorim să promovăm câteva locații apropiate între ele, la 20 de kilometri de Timișoara, care pot fi vizitate în sezonul de primăvară-vară. În câteva ore se poate face un circuit al lor, începând cu iarcurile de la Cornești, cea mai veche fortificație din Europa epocii bronzului, vulcanii noroioși de la Seceani, Rezervația Ornitologică (mlaștinile) de la Satchinez, Conacul de la Hodoni și Băile Călacea”, a declarat directorul APDT Timiș, Delia Sescu Barbu, citată de Agerpres.

Primăria comunei Orțișoara, pe raza căreia se află o parte dintre aceste obiective, dorește ‘să lege’ vulcanii noroioși de o cetate veche, încă necercetată de arheologi, dar menționată în documentele de atestare a satului Seceani.

“În Băile balneare de la Călacea (sat în subordinea comunei Orțișoara, n.r.) avem un ștrand deschis pe timp de vară, bazinele interioare, unde este și baza de tratament, iar noi suntem în discuții (…) pentru încheierea unui parteneriat public-privat, în limitele legii, pentru a veni cu investiții. Sunt acolo apele termale foarte bune, care ar putea fi mult mai bine dezvoltat ștrandul printr-un astfel de parteneriat”, a explicat Aleodor Sobolu, primarul comunei Orțișoara.

Fortificația de la Cornești a intrat în atenția comunității științifice încă de la începutul secolului XX, iar din 2007 Muzeul de Istorie a Banatului a reușit să atragă fonduri de la mai multe instituții de profil din Germania și să reia cercetările, folosindu-se cele mai moderne metode de cercetare, până la metode interdisciplinare, scanare IT pentru obținerea de imagini 3D. Aceasta este considerată a fi cea mai mare fortificație din epoca bronzului din Europa, cu o suprafață de 1.765 de hectare.

“Publicul larg ar trebui să cunoască informații și despre zona respectivă, pentru că fortificația de la Cornești nu este singulară. Cornești — Orțișoara — Seceani și satele din jur sunt pline de istorie și de situri arheologice (…) Am demarat un proiect pentru deschiderea unui punct muzeal în Cornești, care ar trebui integrat într-un circuit de vizitare a monumentului, cu artefactele expuse, care ar putea fi și un punct de petrecere a timpului liber’, a afirmat, în același context, dr. Alexandru Szentmiklosi, șeful Secției Arheologie a Muzeului de Istorie a Banatului.

Aceste trasee turistice sunt gândite de APDT Timiș în așa fel încât să poată fi parcurse și într-o singură zi, inclusiv de grupuri de elevi, fără a necesita amenajări deosebite de cazare.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să obții un look de film noir? 4 sfaturi pentru bărbații care preferă stilul clasic

Film noir este un termen cinematografic, care descrie filmele polițiste hollywoodiene clasice. Acesta a devenit un reper cunoscut nu doar în acest...

Pleci la munte? Află 4 lucruri de care trebuie să ții cont pentru o escapadă montană perfectă!

Zona montană este perfectă pentru o ieșire din oraș și pentru o gură de aer curat. Muntele este extrem de benefic pentru...

4 AVANTAJE și 4 DEZAVANTAJE pe care le are INTERNETUL în societatea contemporană

Odată cu apariția internetului, lucrurile au început să devină mai ușoare, mai dezvoltate și mai moderne. Procesele de comunicare, cele de plată,...

Totul despre PC-uri: Iată în ce mituri despre calculatoare nu mai trebuie să creadă persoanele din Vest în anul 2020!

Unii oameni au tendința de a crede tot ce aud, fără a se interesa dacă informațiile primite sunt corecte sau nu. Din...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: